Sektor Aktier kopplade till vätgas och bränsleceller har på senare tid i många fall stigit till de högsta nivåerna på över ett decennium. Frågan är om kursnivåerna är hållbara, säger flera bedömare i Financial Times genomgång av sektorn.

Den nuvarande optimismen inom branschen har lyft börskursen för det London-noterade bolaget Ceres Power med 57 procent bara i år. Kanadensiska Peers Ballard Power och amerikanska Plug Power har stigit med 300 procent sedan januari förra året.

I Stockholm har Powercell stigit 354 procent det senaste året.

”För de troende reflekterar de stigande börskurserna en förväntan om att vätgas kommer att gynnas av en stor ansträngning för att ta bort kolet från den globala ekonomin”, skriver Financial Times.

Vissa av de största industribolagen, som Bosch och Cummins, har investerat i bränslecellbolagen under de senaste åren – omkring 1 miljard dollar har pumpats in. Kinas största tillverkare av dieselmotorer, Weichai Power, äger dessutom andelar i Ceres och Ballard.

För vissa betraktare har euforin starka drag av 1990-talet, då vätgasbolagen rusade på börserna sedan stora biltillverkare börjat investera i tekniken. Ballards aktie steg då till drygt 165 kanadensiska dollar, för att sedan sjunka under 15 dollar två år senare när efterfrågan från kunderna uteblev.

”Vätgas får stor uppmärksamhet för tillfället. Jag tycker att det väldigt likt tidigare hajp-cykler”, säger Gniewomir Flis, analytiker vid Aurora Energy Research, till Financial Times.

Sektorn handlas enligt tidningen för närvarande till en multipel på 22 för företagsvärdet i relation till årets förväntade försäljning. Det kan jämföra med en multipel på 2 för samtliga bolag i FTSE All-world-index.