Sektor Swedbank Robur Medicas förvaltare Mattias Häggblom listar på Aktiellt sina tre favoritaktier i hälso- och läkemedelssektorn.

Det första valet är Thermo Fisher, världsledare inom reagens och analysinstrumentation för forskare inom läkemedelsindustrin och akademi.

Bolaget växer just nu snabbare än vad industrin i övrigt gör. Det organiska tillväxtmålet är 5-7 procent per år. Allt inräknat, inklusive tilläggsförvärv och skalfördelar, landar vinsttillväxten per aktie nära 15 procent, konstaterar Mattias Häggblom på Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringsbrev på nätet.

Han skriver också att Thermo Fisher ”har en ledning i världsklass som vänt bolaget från att vara mer cykliskt exponerat till att nu vara exponerat mot mer långsiktiga trender såsom bioprocessing och genterapi”.

Företaget är ett av de mest exponerade bolagen mot Kina och var tidigt ute med att investera där.

”Sällan skådat mottagande”

Horizon Therapeutics är den andra aktiefavoriten i sektorn, trots att bolaget är relativt litet. Häggblom beskriver läkemedlet Tepezza och dess kommersiella framgång.

”Efter två kvartal på marknaden och efter ett sällan skådat mottagande har nu Horizon Therapeutics uppreviderat potentialen för produkten till mer än 3 miljarder USD i försäljning vid ´peak sales´. Vi gillar resan – från ett så kallat ´specialty pharma-bolag´ på industrins bakgård till biopharmas finrum där främst innovation belönas – som ledningen har tagit bolaget och aktieägarna på”.

Läkemedlet med denna spektakulära utveckling köptes av bolaget för 145 miljoner dollar, men värdet i dag beräknas till 12 miljarder dollar..

Mattias Häggbloms uppfattning är att bolagsledningen kan fortsätta göra bra förvärv av innovativa produkter ”under ytan” och på så sätt snuva de allra största bolagen på dem.

”Skördar frukterna”

Den tredje favoriten i sektorn är Ionis, som Häggblom anser är ett av bolagen som från och med nu kommer att kunna skörda frukterna av det långa och mödosamma arbetet med att kartlägga det mänskliga genomet, det vill säga arvsmassan.

Den under lång tid utförda kartläggningen av arvsmassan har gett forskarna en bättre förståelse för varför vi människor kan drabbas av en hel del ovanliga sjukdomar, som till exempel ALS och Alzheimer.

”Ionis har möjlighet att med sitt kunnande skräddarsy korta strängar av nukleotider, så kallade oligonukleotider, som efter decennier av kemiska förfiningar numera har större chans att nå sin målvävnad utan biverkningar, vilket initialt var begränsande, och att ”stänga av” de felaktiga, ofta toxiska, proteiner som produceras.

Namnkunniga partners

Ionis har dessutom en bred forskningsportfölj och har bland annat på så sätt kunnat bygga upp en namnkunnig partnerlista med läkemedelsbolag som Astra Zeneca, Roche, Novartis och Biogen.

Medica är Swedbank Roburs globala hälsovårdsfond som består av 60 till 75 innehav inom hälsovårdssektorn. Stora lönsamma bolag utgör basen trots att förvaltaren Mattias Häggblom har en preferens för små och medelstora företag ”som krydda”.

Fonden har avkastat 3,65 procent sedan årsskiftet och 11,15 procent på ett år.

 

Foto: istockphoto
Sektor
Förvalterns tre läkemedelsfavoriter
Foto: Shutterstock
Utdelningar
Här är bolagen som kanske delar ut i höst
Krönika
Hernhag: Många höjda utdelningar kommande år
Börsen
Rejält uppåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är måndagens köprekar
Börsen
Landeborn: Börsen inte så stark som den ser utUppgången drivs av teknikbolag
Analys
Analyshus: Tesla kan stiga ytterligare 70 procent
Analys
Morgan Stanley sätter högsta riktkursen för AppleHar ytterligare uppsida trots rusning
USA-valet
USA: Varannan strateg tror på fallande index efter valet
Analys
Dometic: Nordea ser signaler på "fenomenal efterfrågan"
Aktiechatt
Hernhag: Tre stekheta tillväxtaktierOch de mest prisvärda investmentbolagen
Aktietips
Fyra heta köprådOch två aktier du kan strunta i
Sektor
Di: Det ljusnar för vårdbolagen
Foto: Alimak Group
Analys
DI: Alimak för lågt värderad
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktietips
AFV ser köpläge i PeabSer dolda värden i byggbolaget
Aktie
Boozt: Analytiker höjer riktkursen efter rapporten
Aktie
Därför ska du sälja Indutrade
21/8
Trading Direkt: Rapportkommentarer och teknisk analys
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Foto: istockphoto
Fonder
Brummer lägger ner hedgefond
Analys
DNB: Latours värdering överdrivenSänker till sälj
Analys
Berenberg: Tillväxtpotentialen i Powercell redan inprisad
Foto: Shutterstock
Aktietips
Förvaltaren: Två nya aktier i portföljen
Skatt
Regeringen: Förmånligare att ställa av husbilenGör det enklare att sänka skatten
Räntan
Skingsley: Reporäntan kan sänkas igen