Placera Stora amerikanska teknikbolag har ”utvecklats fantastiskt väl”, vilket lyft den framgångsrika teknologifonden Swedbank Robur Technology. Förvaltaren Kristofer Barrett och aktieanalytikern Eric Danckwardt-Lillieström har tre av sina amerikanska tech-favoriter i fonden.

Den första favoriten är NVidia, som trots det inte särskilt coola namnet av förvaltaren Kristofer Barrett utnämnd till ”ett av världens coolaste bolag”. NVidia är en pionjär inom området digital grafik och grundades redan för ett kvartssekel sedan, då många techbolag började utveckla 3D-grafik till datorer. Det berättar han och aktieanalytikern Eric Danckwardt-Lillieström till Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt på nätet.

NVidia var ett av bolagen som överlevde utslagningen genom att vara innovativt och söka samarbete med andra aktörer. Inte minst den goda relationen med det taiwanesiska bolaget TSMC kunde NVidia hänga med i utvecklingen.

”Tekniken används av alla”

När bolaget för ungefär fem år sedan började använda sin egenutvecklade teknik för att ökar datorers beräkningskapacitet lades grunden för en stor framtid. Bolagets teknik används nu inom i stort sett alla industrier för att bearbeta information för allt ifrån självkörande bilar till automatiska beräkningar på molekyler för att förbättra hälsovård.

– Bolagets halvledarchip hör till världens mest avancerade och största med miljardtals transistorer på en yta stor som ett kreditkort, där dessa ihopkopplade utgör största delen av världens mest kraftfulla superdatorer. Helt klart ett nutids- och framtidsbolag, säger Kristofer Barrett till Aktiellt.

Renässans för en app utan hatisk stämning

Den andra favoriten är Pinterest, en app på internet som upplevt en renässans på senare tid, enligt förvaltaren och aktieanalytikern.

– En anledning till det är att Pinterest används på ett annorlunda sätt av användare som letar efter specifika saker att köpa och hittar sin inspiration på plattformen. En användare som faktiskt vill köpa en produkt borde vara värd mer för annonsörer, anser Kristofer Barrett.

Pinterest som plattform har blivit populär bland yngre användare eftersom den är mindre utsatt för hatisk och farlig stämning som finns i många sociala medier.

– Pinterest har börjat sin resa att förbättra plattformen och kapitalisera på sina användare. Innehavet är nytt i fonden sedan andra kvartalet i år, men har redan satt avtryck med en god utveckling, säger Kristofer Barrett.

Tjänar pengar på båda sidor

Den tredje techfavoriten är Paypal, som är en global ledare inom betalningstjänster. En av styrkorna är att man tjänar pengar både på dem som köper och dem som säljer.

– Paypal har dessutom gynnats av en ökad e-handel, inte minst det senaste året i spåren av covid-19 när allt fler valt att handla på nätet istället för i fysiska butiker. Trots att de redan idag hanterar en stor andel av alla världens transaktioner inom e-handel, finns det mycket kvar att hämta, dels genom en ökad penetration inom e-handel men även genom ett utökat produktutbud, säger aktieanalytikern Eric Danckwardt-Lillieström.

Förvaltaren och aktieanalytikern förväntar sig flera nya produkter i Paypals digitala plånbok. En tjänst för digitala valutor har redan annonserats, liksom nya stora satsningar på fysiska betalningar, till exempel QR-koder och produkter som iZettle.

 

Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Börsen
Uppåt på börsen
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandvik lämnar extrautdelningVinsten högre än väntat
Rapport
Högre vinst än väntat för Avanza
Asien
Uppåt på Asiens börser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux: Stark ökning av vitvaruleveranser i USA
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Nya börsrekord efter Bidens tillträde
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december
Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum