Placera Carnegie Fonders båda förvaltare Simon Blecher och John Strömgren har träffats för att diskutera det ”exceptionella” börsåret 2020, och hur det leder in i 2021. Samtalet, som kan avlyssnas på fondbolagets hemsida, rör sig om olika fenomen på marknaderna och mynnar ut i att vissa bolag ser mer intressanta ut än andra. När samtalet är färdigt har förvaltarna nämnt tio olika aktier värda att hålla koll på under resten av året.

Det blev ett på många sätt exceptionellt år 2020, och vem vet, kanske 2021 blir ännu värre. Ungefär så inleds samtalet mellan Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond, och John Strömgren, förvaltare av Carnegie Strategifond. Tillsammans har John Strömgren och Simon Blecher en lång erfarenhet, närmare 40 år i branschen. Och Blechers erfarenhet säger honom att det blir ett bra år i år.

– Det ser bra ut i år, jag har en positiv känsla för det här året, säger han.

”Ny oro på marknaden”

Strömgren håller med, men ser också att det kan uppstå ny oro på marknaden.

– När vi börjar se att vi får bukt med pandemin, kan marknaden börja oroa sig för minskade stödpaket och högre ränta, och att vi närmar oss en normalisering, säger han.

De båda konstaterar därefter gemensamt att det inte har varit dåligt för börsen att det förekommit ett par misslyckanden i framställandet av vacciner. Men när det gäller börsen sker det alltid någon oväntad utveckling, någonting som inte gick att gissa eller se i förväg.

”Marknaden alltid ett steg före”

De båda är också överens om att hastigheten på marknaden är hög, och att reaktioner föds i snabb takt. För ett år sedan kunde många gissa att det skulle beslutas om ett antal marknadsstöd, men ingen kunde ana att de skulle komma så snabbt som de gjorde.

– Marknaden svarade snabbt och nedgången blev kortlivad, konstaterar Blecher och Strömgren, och resonerar om att marknaden ser framåt.

Marknaden är alltid ett steg före, konstaterar de båda förvaltarna.

Vilka aktier är det då värt att hålla ögonen på under 2021?

Skogen är en spännande sektor inför 2021, är de båda förvaltarna överens om. Skogsmark är lågt värderad, samtidigt som miljöfrågorna står högt upp på dagordningen.

En slutsats är att trender ändras snabbt när nya behov slår igenom. Nu köper plötsligt även äldre generationer hämtmat. Flexibiliteten på marknaden är uppenbar. Tidningspapper är på väg ut, men förpackningar kommer i stället i spåren på all hämtmat som skickas från livsmedelsbutikerna.

– Förpackningar exploderar i hemleveransen, säger han, vilket gör SCA, Holmen och Stora Enso till intressanta aktier.

John Strömgren talar om verkstadsbolagen och funderar över de sencykliska bolagens framfart under kommande år. Det började med tidigt cykliska bolag, men nu är det mer sencykliska som är i blickfånget, ett par exempel på sådana är Securitas och ABB.

– Securitas är sencykliskt jämfört med verkstadsbolagen SKF, Trelleborg och Volvo som är tidigt cykliska, säger Strömgren.

Han lyfter också två aktier som handlas till ordentlig rabatt.

Investor, kanske lite tråkigt, men ett enkelt case, då rabatten kommit ned jämfört med när aktien stod som högst. Men i den här miljön är det brist på alternativ när man letar bra placeringar. Rabatten är 16-17 procent, men om Mölnlycke skulle börsintroduceras, blir rabatten i stället 20 procent.

En annan aktie som är intressant att äga över tid är Essity, menar John Strömgren. De klarade pandemin och det är en defensiv aktie som inte värderas efter förtjänst.

– Essitys vinst är upp 50 procent men kursen är bara upp 10 procent, sedan noteringen, vid delningen av SCA, konstaterar Simon Blecher.

Ytterligare aktier som används som exempel i samtalet mellan John Strömgren och Simon Blecher är verkstadsbolagen Atlas Copco och Lifco.

Atlas Copco har enorm avkastning per sysselsatt kapital och Lifco växer snabbt och mycket.

Ett av de sista exemplen på intressanta aktier under 2021 blir Kinnevik som går att köpa under substansvärdet.

– Vi gillar Buffetts utsaga: Pris är vad du betalar, värdet är vad du får, säger Simon Blecher.