Placera Ett amerikanskt bolag, ett kanadensiskt bolag och ett irländskt bolag är de tre bästa aktiebolagen i Swedbank Roburs Allemansfond Komplett. I alla fall om du frågar fondens förvaltare Patric Naeslund. På Swedbank och Sparbankernas placeringssajt Aktiellt redogör han för sina tre favoriter i fonden som består att ett hundratal innehav.

Allemansfond Komplett är en bred och diversifierad fond vars dryga hundra innehav består av globala aktier till 70 procent, medan de svenska aktierna uppgår till cirka 30 procent.

Att fonden är diversifierad innebär att innehaven representerar inte bara många olika länder, utan även sektorer, verksamheter och bolagsstorlekar.

”Det är en komplett fond”, menar Patric Naeslund själv och han har handplockat samtliga innehav i fonden.

Mjukvara för design

För Aktiellt redogör han för sina tre favoritakter. Den första är Ansys, ett amerikanskt bolag som utvecklar och säljer mjukvara för design, konstruktion och simulering. Bolaget dominerar sin marknad, närmaste konkurrent är bara hälften så stor som Ansys, som arbetar nära sina kunders forsknings- och utvecklingsavdelningar inom bland andra områden som 5G, självkörande fordon och industriell användning av Sakernas Internet.

”Ansys tillhör kategorin ”America´s most responsible companies” och är dessutom mycket lönsamt, växer snabbt, har över 80 procent återkommande intäkter och en väldiversifierad kundbas”, skriver Patric Naeslund.

”Innovativt ingrediensbolag”

Kerry Group är nästa val, ”ett gediget innovativt irländskt ingrediensbolag som globalt förser kunder med smaker och näringsämnen sedan 50 år tillbaka”.

Kerry Group besitter ”djupa kulinariska kunskaper” och har stor kunskap om produktionsprocesser. Bolaget hjälper både små och stora kunder med nya slutprodukter inom verksamheter som merjeri, kött, dryck, färdiga måltider och konfektyr, men har även delvis egen livsmedelsproduktion. Patric Naeslund ser bolaget som livsmedelsbranschen ”förlängda forsknings- och utvecklingsarm”.

Kerry Group beräknas kunna beålla 10 procent årlig tillväxt, vilket bolaget har levererat det senaste decenniet. Både vinsttillväxt och utdelningstillväxt har varit högre än så och Kerry Group är störst globalt i de flesta kategorier de verkar inom.

”Sofistikerad mjukvara”

Patric Naeslunds tredje val är kanadensiska Thomson Reuters, mest känt för nyhetsbyrån Reuters. Dagens Thomson Reuters är dock numera mest känt för ”sofistikerad informationsmjukvara inom juridik, skatt, redovisning och regelefterlevnad”.

Det juridiska området är störst och bolaget hjälper jurister, åklagare, domare och advokater att sålla bland tidigare domar och lagtexter för att ”öka träffsäkerheten och vinna mål för klienters räkning”. Bolaget är nummer ett eller två i de sektorer de är verksamma inom, som till exempel Juridik, Skatter och Affärsjuridik.

Thomson Reuters växer snabbt inte bara på den amerikanska kontinenten, utan även i Europa, Asien och Mellanöstern. Utav alla bolag i Patric Naeslunds förvaltade fond är Thomson Reuters bland de bolag som ”är minst påverkad av ekonomiska cykkler”. Bara det är ett skäl till att vara en favorit i fonden, menar han.

 

Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Börsen
Avmattning i eftermiddagshandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Rapport
Något bättre tillväxt än väntat för Autoliv
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol återtar utdelningenÅterbetalar permitteringsstödet
Rapport
Sämre än väntat för Veoneer
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapporter
Kolla hur det går för fredagens rapportbolagHär är hela listan
Notering
Något nedåt för Offentliga Hus i premiären
Rapport
Starkt resultat från Electrolux"Uppdämd efterfrågan bakom lyftet"
Rapport
Vinstfest för NordeaSlog förväntningarna med råge
Rapport
Thule krossade förväntningarnaNettoomsättningen ökade mer än 50 procent
Rapport
Dometic höjde omsättningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Lite bättre än förväntat för omsorgsbolaget
Rapport
Pandox bättre än väntat"Återhämtning på hotellmarknaden"
Rapport
ABB spår utmanande kvartal
Rapport
Ica prickade förväntningarna
Rapport
Odd Molly vände till vinstFunderar på att dela upp bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson klart bättre än väntat"Kasino lockar även efter nedstängningarna"
Rapport
Bättre än väntat för EpirocFöreslår en andra utdelning
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Intrum i linje med förväntningarna