Placera Swedbank Roburs nystartade småbolagsfond Small Cap USA har fått ”en flygande start” och har under första verksamhetsåret ökat cirka 27 procent, vilket ska ställas mot jämförelseindex cirka 5 procent, per den 21 oktober. Förvaltaren Christian Blink skriver på Swedbank och Sparbankernas placeringssajt Aktiellt om sina tre amerikanska småbolagsfavoriter som är bärande delar av fonden.

Den första är ett av Swedbank Robur Small Cap USA:s allra senaste innehav, Personalis. Christian Blink anser att innehavet kanske är ”ett av de mest spännande på sikt” samtidigt som risken också är hög.

”Personalis erbjuder nästa generations plattform för gensekvensering och är enligt min syn väldigt väl positionerat för många år av hög tillväxt i ett segment som fortsatt kommer att revolutionera sjukvården”, skriver han.

”Nästa generations terapibehandlingar”

Bolaget erbjuder hjälp åt andra bioteknikbolag genom att utveckla nästa generations cancer- och genterapibehandlingar, genom att ta fram den i dag mest omfattande genetiska profilen med hjälp av avancerade tekniker inom masspektronmetri.

Medan andra ledande konkurrenters erbjudanden bara kartlägger cirka 500 gener kan Personalis plattform sekvensera nästan alla cirka 20 000 gener i det mänskliga genomet, vilket ger forskningsbolagen en betydligt bredare och djupare bild av till exempel varför eller varför inte ett läkemedel ger det resultat som efterfrågas.

DNA-sekvensiering i kombination med artificiell Intelligens och CRISPR-geneditering har potential att radikalt höja effektiviteten vid framtagandet av nya behandlingar genom att korta tiden för framtagandet, reducera andelen misslyckanden och öka avkastningen på forskning och utveckling i sökandet i nästa behandlingsform. Jag tror Personalis kommer att vara en viktig del i den framtiden.

Det andra favoritbolaget är Advanced Drainage Systems, ledande och dominerande aktör i USA inom dräneringsprodukter och generell vattenhantering. Bolaget erbjuder ”en överlägsen produkt jämfört med traditionella produkter i material såsom betong, stål och PVC”, skriver Christian Blink.

”Tre gånger snabbare att installera”

Produkterna är lättare och tre gånger snabbare att installera och samtidigt 20 procent billigare än konkurrenternas. De är också både enklare och säkrare att hantera.

Advanced Drainage Systems produkter tar marknadsandelar från de traditionella bolagens produkter, men ännu utgör produkter av traditionella material ännu cirka 65 procent av marknaden, vilket gör att bolaget kan dra nytta av ”strukturell tillväxt i många år framöver”.

Redan nu är bolaget den totalt dominerande aktören i USA och är tio gånger större än nummer två, vilket ger skalfördelar.

”Enormt behov av digital omvandling”

Den tredje småbolagsfavoriten i portföljen är det kanadensiska globala mjukvaruleverantören LightSpeed POS.

Bolaget erbjuder mjukvara på prenumerationsbasis till små och mellanstora butiker och restauranger. Verksamheten ger återkommande intäkter, har hög tillväxt och en stor möjlig marknad, samtidigt som skalbarheten är stor.

”Även om fysisk detaljhandel är i strukturell nedgång så finns det ett enormt behov av digital omvandling och det är här som Lightspeed kommer in. Bolaget riktar sig framförallt till små till medelstora kunder som har komplexa behov – där är de bäst i världen”, skriver Christian Blink.

Insiders
Insiders som handlat aktier
Analys
Arctic: Därför köpstämplar vi Lundin Energy
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandad öppning i New YorkTekniktunga Nasdaq slutade på minus
Börsen
Nedåt på börsen
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Peutinger löser in resterande aktier i Engelska Skolan
Aktie
EU: Amazon misstänks för konkurrensbrott
Analys
SEB: Instalco för högt värderadSänker till sälj
Foto: istockphoto
Bostad
SEB: Större motståndskraft än väntat på bomarknaden
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Nordea: Utebliven höjning av kortsiktiga mål en besvikelseEricssonaktien faller på börsen
Aktier
Snart lanseras Freetrade i SverigeErbjuder aktiehandel utan courtage
Kri
SEB: Andra virusvågen blir värre än väntatSpår negativ tillväxt och nya stöd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar
Aktie
Så blir villkoren i Klöverns nyemission
Aktie
Nent lanserar Viaplay i USAÖverväger nyemission
Bolån
Så rörde sig snitträntorna i oktober
Rapport
Starbreeze vände till vinst
Rapport
Storytel förbättrade resultatet
Rapport
Norwegian brände 1,6 miljarder
Aktie
Norwegian stoppar all trafik utanför NorgePermitterar ytterligare 1600 anställda
Asien
Mest uppåt i AsienMen Kinabörserna under press
Sektorrotation på börsen efter vaccinnyhetPandemiförlorare bland dagens vinnare
Aktie
Ericsson inför nya långsiktiga mål
Aktie
"Norwegian nära kollaps efter stödstoppet"Måste ha hjälp för att klara vintern
Pandemin
Positiv vaccinstudie får börserna att lyfta