Placera Småbolagen har gått mer än dubbelt så bra i november som Stockholmsbörsen. Ännu bättre var Carnegie Micro Cap som nästan dubblade ökningen ytterligare en gång. Förvaltaren Viktor Henriksson plockar ut fyra av de mer lyckosamma innehaven.

Den aktie som bidrog allra mest till Carnegie Micro Caps utveckling under förra månaden är Stillfront, upp 34 procent under månaden. Det var inte minst årets tredje kvartalsrapport som visade upp ett justerat rörelseresultat som ökade 80 procent och en omsättningsökning på 64 procent som fick aktiekursen att pekar rakt uppåt.

”Naturligtvis är samtliga dessa siffror hisnande. Det fina är dock att värderingen av aktien fortfarande är en bra bit under snittvärderingen av svenska småbolag. Det är anledningen till att vi äger aktien”, skriver Viktor Henriksson på Carnegie Fonders hemsida.

Trots kursrusningen kan det finnas en ordentlig uppsida även framåt. Under Stillfronts kapitalmarknadsdag för en dryg vecka sedan levererade bolagsledningen nya och ambitiösa ekonomiska mål.

”Stillfronts ledning har en historik av att leverera på sina målsättningar och vi ser en god sannolikhet för att målen nås. Vi ser fortsatt aktien som attraktivt värderad”, avrundar Viktor Henriksson.

Det andra bolagscaset från Carnegie Micro Cap är Momentum Group, vilket är ett helt nytt innehav i Henriksson småbolagsfond.

”Bolaget har lagt ett bud på sektorkollegan Swedol och vi tycker att affären är intressant och ser det nya sammanslagna bolaget som en attraktiv utmanare i branschen”, är förvaltarens kommentar”. Han tror också att det sammanslagna bolaget har stora möjligheter till ordentliga synergivinster och lönsamhetsförbättring, och därför är attraktivt värderad.

Det tredje caset är Instalco som levererade ett ”imponerande” resultat i tredje kvartalet. Omsättningen växer med 42 procent och både lönsamhet och kassaflöde ser bra ut.

”Som grädde på moset kom i slutet av månaden så ett förvärv av det norska ventilationsbolaget Ventec. Det är tydligt att de förvärv Instalco gör får tydliga intäktssynergier tillsammans med andra bolag i koncernen och vi förväntar oss samma sak av Ventec”, är Viktor Henrikssons kommentar. Aktien steg med 22 procent i november.

Bufab är den fjärde aktien som spelat en stor roll i Carnegie Micro Caps starka novemberresultat. Bolaget gjorde i höst ett stort och viktigt förvärv på den amerikanska marknaden. Det förvärvade bolaget är välskött och lönsamt och ”bidrar signifikant till Bufabs vinst per aktie”.

Affären är positiv ur flera olika perspektiv, och inte minst det stora insteget på den amerikanska marknaden är ”spännande”.

Det befäster Bufabs ställning som ett förvärvsdrivet bolag och förutom den positiva effekten av att vinsten per aktie ökat vill Viktor Henrikssona argumentera för att Bufabs värderingsmultiplar kommer att öka.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning