Placera Småbolagen har gått mer än dubbelt så bra i november som Stockholmsbörsen. Ännu bättre var Carnegie Micro Cap som nästan dubblade ökningen ytterligare en gång. Förvaltaren Viktor Henriksson plockar ut fyra av de mer lyckosamma innehaven.

Den aktie som bidrog allra mest till Carnegie Micro Caps utveckling under förra månaden är Stillfront, upp 34 procent under månaden. Det var inte minst årets tredje kvartalsrapport som visade upp ett justerat rörelseresultat som ökade 80 procent och en omsättningsökning på 64 procent som fick aktiekursen att pekar rakt uppåt.

”Naturligtvis är samtliga dessa siffror hisnande. Det fina är dock att värderingen av aktien fortfarande är en bra bit under snittvärderingen av svenska småbolag. Det är anledningen till att vi äger aktien”, skriver Viktor Henriksson på Carnegie Fonders hemsida.

Trots kursrusningen kan det finnas en ordentlig uppsida även framåt. Under Stillfronts kapitalmarknadsdag för en dryg vecka sedan levererade bolagsledningen nya och ambitiösa ekonomiska mål.

”Stillfronts ledning har en historik av att leverera på sina målsättningar och vi ser en god sannolikhet för att målen nås. Vi ser fortsatt aktien som attraktivt värderad”, avrundar Viktor Henriksson.

Det andra bolagscaset från Carnegie Micro Cap är Momentum Group, vilket är ett helt nytt innehav i Henriksson småbolagsfond.

”Bolaget har lagt ett bud på sektorkollegan Swedol och vi tycker att affären är intressant och ser det nya sammanslagna bolaget som en attraktiv utmanare i branschen”, är förvaltarens kommentar”. Han tror också att det sammanslagna bolaget har stora möjligheter till ordentliga synergivinster och lönsamhetsförbättring, och därför är attraktivt värderad.

Det tredje caset är Instalco som levererade ett ”imponerande” resultat i tredje kvartalet. Omsättningen växer med 42 procent och både lönsamhet och kassaflöde ser bra ut.

”Som grädde på moset kom i slutet av månaden så ett förvärv av det norska ventilationsbolaget Ventec. Det är tydligt att de förvärv Instalco gör får tydliga intäktssynergier tillsammans med andra bolag i koncernen och vi förväntar oss samma sak av Ventec”, är Viktor Henrikssons kommentar. Aktien steg med 22 procent i november.

Bufab är den fjärde aktien som spelat en stor roll i Carnegie Micro Caps starka novemberresultat. Bolaget gjorde i höst ett stort och viktigt förvärv på den amerikanska marknaden. Det förvärvade bolaget är välskött och lönsamt och ”bidrar signifikant till Bufabs vinst per aktie”.

Affären är positiv ur flera olika perspektiv, och inte minst det stora insteget på den amerikanska marknaden är ”spännande”.

Det befäster Bufabs ställning som ett förvärvsdrivet bolag och förutom den positiva effekten av att vinsten per aktie ökat vill Viktor Henrikssona argumentera för att Bufabs värderingsmultiplar kommer att öka.

Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Stark börsdag för Astra Zeneca
Bostad
Så renvoverar du smart
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden