Placera Småbolagen har gått mer än dubbelt så bra i november som Stockholmsbörsen. Ännu bättre var Carnegie Micro Cap som nästan dubblade ökningen ytterligare en gång. Förvaltaren Viktor Henriksson plockar ut fyra av de mer lyckosamma innehaven.

Den aktie som bidrog allra mest till Carnegie Micro Caps utveckling under förra månaden är Stillfront, upp 34 procent under månaden. Det var inte minst årets tredje kvartalsrapport som visade upp ett justerat rörelseresultat som ökade 80 procent och en omsättningsökning på 64 procent som fick aktiekursen att pekar rakt uppåt.

”Naturligtvis är samtliga dessa siffror hisnande. Det fina är dock att värderingen av aktien fortfarande är en bra bit under snittvärderingen av svenska småbolag. Det är anledningen till att vi äger aktien”, skriver Viktor Henriksson på Carnegie Fonders hemsida.

Trots kursrusningen kan det finnas en ordentlig uppsida även framåt. Under Stillfronts kapitalmarknadsdag för en dryg vecka sedan levererade bolagsledningen nya och ambitiösa ekonomiska mål.

”Stillfronts ledning har en historik av att leverera på sina målsättningar och vi ser en god sannolikhet för att målen nås. Vi ser fortsatt aktien som attraktivt värderad”, avrundar Viktor Henriksson.

Det andra bolagscaset från Carnegie Micro Cap är Momentum Group, vilket är ett helt nytt innehav i Henriksson småbolagsfond.

”Bolaget har lagt ett bud på sektorkollegan Swedol och vi tycker att affären är intressant och ser det nya sammanslagna bolaget som en attraktiv utmanare i branschen”, är förvaltarens kommentar”. Han tror också att det sammanslagna bolaget har stora möjligheter till ordentliga synergivinster och lönsamhetsförbättring, och därför är attraktivt värderad.

Det tredje caset är Instalco som levererade ett ”imponerande” resultat i tredje kvartalet. Omsättningen växer med 42 procent och både lönsamhet och kassaflöde ser bra ut.

”Som grädde på moset kom i slutet av månaden så ett förvärv av det norska ventilationsbolaget Ventec. Det är tydligt att de förvärv Instalco gör får tydliga intäktssynergier tillsammans med andra bolag i koncernen och vi förväntar oss samma sak av Ventec”, är Viktor Henrikssons kommentar. Aktien steg med 22 procent i november.

Bufab är den fjärde aktien som spelat en stor roll i Carnegie Micro Caps starka novemberresultat. Bolaget gjorde i höst ett stort och viktigt förvärv på den amerikanska marknaden. Det förvärvade bolaget är välskött och lönsamt och ”bidrar signifikant till Bufabs vinst per aktie”.

Affären är positiv ur flera olika perspektiv, och inte minst det stora insteget på den amerikanska marknaden är ”spännande”.

Det befäster Bufabs ställning som ett förvärvsdrivet bolag och förutom den positiva effekten av att vinsten per aktie ökat vill Viktor Henrikssona argumentera för att Bufabs värderingsmultiplar kommer att öka.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal