Läge för klipp i småbolag

Publicerad 2013-10-03 10:39

Aktietips Carnegies förvaltare Viktor Henriksson har hittat två fyndaktier långt ner på Stockholmsbörsens listor.

En värdeökning på drygt 30 procent gör Carnegie Småbolagsfond till en av årets främsta i sin kategori. I kundtidningen Utsikt säger förvaltaren Viktor Henriksson att strategin som han kallar för ”fokuserad värdeförvaltning” ligger bakom. 

Den går ut på att välja ett begränsat antal börsbolag som är välskötta, har starka balansräkningar, låga värderingar och attraktiva utdelningar.

– Det här är en investeringsfilosofi som skiljer oss från många andra, och som vi håller oss till konsekvent, säger förvaltaren i Utsikt.

Trio bakom lyftet

Ica, Balder och Loomis är några innehav som gett portföljen skjuts under året. Trots årets uppgång på 78 procent anser Henriksson att Ica-aktien är fortsatt attraktivt värderad. En bidragande orsak är bolagets stora fastighetsbestånd vid sidan om dagligvaruhandeln. 

Balder beskriver han som en av börsens mest välskötta fastighetsbolag med en ”mycket skicklig huvudägare”. Han konstaterar vidare att kassahanteringsföretaget Loomis fortsätter att ta marknadsandelar både i och utanför Sverige.

Två aktier med potential

När det gäller framtiden slår Henriksson ett slag för inkassoföretaget Intrum Justitia. Han motiverar med att bolaget gynnas av att banker i hela Europa måste lätta på sina balansräkningar, bland annat genom att sälja av sina skuldportföljer. 

Ett annat bolag han lyfter fram är Itab, som tillverkar hyllsystem, belysningar och annan utrustning för butiker.

– Itab har mycket intressanta framtidsutsikter som jag tror att marknaden inte riktigt har upptäckt.