Gästkrönika På mindre än en månad har marknaden drabbats av två ”svarta svanar”, alltså oväntade händelser med potential att stöka till det på börserna. USA:s dödliga attack mot den iranska generalen gav förvisso förvånansvärt små avtryck medan utbrottet av coronaviruset hittills gett desto större effekter. Men Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist spår i en gästkrönika att risken för ett större börsfall ändå är låg.

Trots stora börsuppgångar under det fjärde kvartalet påverkades börshumöret mycket lite av att USA dödade generalen och Irans starke man Soleimani den 3 januari. Sedan årets början har ett virus, coronaviruset, fått fäste i Hubeiprovinsen i centrala Kina och framförallt i staden Wuhan. Ett fåtal fall har hittills påträffats utanför Kina. Det är det tredje utbrottet av coronaviruset på 18 år.

Viruset beskrivs som ett mellanting mellan SARS och en vanlig förkylning. Det ska vara mindre dödligt än SARS vars dödlighet var 10 procent och dödade cirka 800 personer under 2003 (varav 79 procent i Kina och Hongkong), men mer smittsamt då coronaviruset även smittar under inkubationstiden som är 2-14 dagar. I en ”vanlig” svensk influensa är dödligheten cirka 0,17 procent.

Jag är ekonom och allt annat än virusexpert. Det jag tar med mig från SARS-epidemin 2003 var att sjukdomen spreds under den kalla halvan av året och sedan när det blev varmt igen tog det stopp. Under det första kvartalet 2003 sjönk tillväxten från 11,1 procent till 9,1 procent i årstakt, för helåret var påverkan cirka 1 procent lägre tillväxt. Effekten blev inte större för att den kinesiska regimen stimulerade fiskalt med skattesänkningar och stöd till de sektorer som påverkats mest. Den ekonomiska påverkan för världsekonomin var försumbar.

Tidpunkten för utbrottet av coronaviruset är sämsta tänkbara då det sker mitt under den största ledigheten i Kina när hundratals miljoner kineser reser hem för att träffa nära och kära. Högtiden är mycket viktig för bland annat resenäringen och konsumtionen. Dessutom inträffar det vid en tidpunkt när den ekonomiska tillväxten är den lägsta på närmare 30 år.

I lördags, som var den första dagen på det kinesiska nyårsfirandet, minskade både transporterna med tåg och passagerarflyg med 42 procent i jämförelse med samma dag förra året. Under gårdagen pratade jag med personer som arbetar mot Kina. Deras kollegor i Kina målade upp en bild av folktomma köpcenter, även i städer utanför Hubeiprovinsen.

De inhemska börserna i Shanghai och Shenzhen är stängda sedan den 23 januari kommer att vara stängda två dagar längre än normalt och förväntas öppna den 3 februari. Däremot förväntas Hongkongbörsen öppna som planerat i morgon, onsdag.

Vid SARS-utbrottet 2003 drabbades hotell, restauranger och flygindustrin mest medan läkemedelsbolag och sanitetsbolag utvecklades bäst.  Internationellt tillhör flygbolag och lyxkonsumtion de aktier som påverkats mest negativt. Därutöver är det risk att det blir större störningar än under SARS för internationella bolag då större andel produceras i Kina i dag.

Under gårdagen kom det rapporter om att ledigheten förlängs med allt från ett par dagar till ett par veckor beroende på region – allt för att minska virusspridningen.  Det kommer bli produktionsförseningar och logistikproblem när exempelvis allt för många stressade bolag samtidigt kommer vilja välja flyg- i stället för båttransporter för att kompensera för förseningen.

Det är av naturliga skäl omöjligt att i skrivande stund säkert veta hur stora de ekonomiska konsekvenserna, och därmed effekterna på finansiella tillgångar, kommer att bli. Historiskt är det mycket ovanligt att ett virusutbrott får annat än en tillfällig påverkan på tillväxt och finansiella tillgångar. Virusspridning sker exponentiellt och ännu har inte toppen nåtts vilket skapar oro på de finansiella marknaderna.

Effekten av viruset på riskfyllda tillgångar som aktier beror även på hur mycket Kina kommer välja att stimulera för att stötta ekonomin. Innan virusutbrottet hade BNP-tillväxten stabiliserats i både Kina och Europa och förhoppningar om gradvis återhämtning under året är inprisat i börskurserna. Det är möjligt att återhämtningen kommer flyttas fram ett par månader om situationen förvärras mer än väntat. Det skulle även medföra ökad sannolikhet att amerikanska aktier fortsätter att överavkasta lite längre än vad vi tidigare trott. I och med att världens börser stigit kraftigt sedan början av oktober förra året är risken för en korrektion överhängande.

Så länge situationen inte blir betydligt allvarligare ser jag risken som liten för ett större börsfall.  Anledningen är att den konjunkturavmattning som vi såg under förra året har stabiliserats. Den geopolitiska osäkerheten har minskat i och med USA:s och Kinas Fas-1-avtal samt att Storbritannien lämnar EU nu på fredag. Till sist lyser inflationen med sin frånvaro vilket medför att centralbankerna kommer kunna fortsätta föra en marknadsvänlig politik.

Även om vi råder våra kunder att sitta still i båten så följer vi utvecklingen nära för att eventuellt sänka risken i portföljerna om situationen förvärras mer än väntat. Sannolikt skulle en större börskorrektion innebära ett bra köpläge.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli Asset Management

Aktiechatt
Hernhag: Tre stekheta tillväxtaktierOch de mest prisvärda investmentbolagen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Börsen
Stängning nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Brummer lägger ner hedgefond
21/8
Trading Direkt: Rapportkommentarer och teknisk analys
Analys
DNB: Latours värdering överdrivenSänker till sälj
Analys
Berenberg: Tillväxtpotentialen i Powercell redan inprisad
Krisen
Regeringen öppnar för lättnader vid evenemang
Foto: Shutterstock
Aktietips
Förvaltaren: Två nya aktier i portföljen
Aktie
Gardell fortsätter att sälja Ericsson
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Rejält vinstlyft för Boozt
Rapport
Mekonomen klart bättre än väntat
Skatt
Regeringen: Förmånligare att ställa av husbilenGör det enklare att sänka skatten
Räntan
Skingsley: Reporäntan kan sänkas igen
Bolån
Storbank har sommarens högsta snittränta
Pandemin
ECB: Fortsatta stimulanser "åtminstone till juni 2021"
Sektor
Gröna energiaktier rusar på Biden-hopp
Foto: Peter Wixström/Aftonbladet/IBL
Bostad
Utbudet av borätter minskar i årstaktHemnet: Utbudet lägre än under de senaste åren
Krisen
Nordea: Snart börjar återhämtningen på arbetsmarknaden
Aktie
Swedish Match: Amerikanska anklagelser sänker aktien
Teknisk analys
Teknikgurun: Tydlig upptrend med högre toppar och lägre bottnar"Investerare vill äga aktier"
Boränta
SBAB: Boräntorna förblir låga lång tidRiksbanken höjer först 2024
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordmånga tror det lönar sig att köpa bostad nu
Placera
Aktiestrateger: Begränsad uppsida för europeiska aktier
Kina
Strateg: Kina har mer att ge