Gästkrönika På mindre än en månad har marknaden drabbats av två ”svarta svanar”, alltså oväntade händelser med potential att stöka till det på börserna. USA:s dödliga attack mot den iranska generalen gav förvisso förvånansvärt små avtryck medan utbrottet av coronaviruset hittills gett desto större effekter. Men Coeli Asset Managements kapitalförvaltningschef Erik Lundkvist spår i en gästkrönika att risken för ett större börsfall ändå är låg.

Trots stora börsuppgångar under det fjärde kvartalet påverkades börshumöret mycket lite av att USA dödade generalen och Irans starke man Soleimani den 3 januari. Sedan årets början har ett virus, coronaviruset, fått fäste i Hubeiprovinsen i centrala Kina och framförallt i staden Wuhan. Ett fåtal fall har hittills påträffats utanför Kina. Det är det tredje utbrottet av coronaviruset på 18 år.

Viruset beskrivs som ett mellanting mellan SARS och en vanlig förkylning. Det ska vara mindre dödligt än SARS vars dödlighet var 10 procent och dödade cirka 800 personer under 2003 (varav 79 procent i Kina och Hongkong), men mer smittsamt då coronaviruset även smittar under inkubationstiden som är 2-14 dagar. I en ”vanlig” svensk influensa är dödligheten cirka 0,17 procent.

Jag är ekonom och allt annat än virusexpert. Det jag tar med mig från SARS-epidemin 2003 var att sjukdomen spreds under den kalla halvan av året och sedan när det blev varmt igen tog det stopp. Under det första kvartalet 2003 sjönk tillväxten från 11,1 procent till 9,1 procent i årstakt, för helåret var påverkan cirka 1 procent lägre tillväxt. Effekten blev inte större för att den kinesiska regimen stimulerade fiskalt med skattesänkningar och stöd till de sektorer som påverkats mest. Den ekonomiska påverkan för världsekonomin var försumbar.

Tidpunkten för utbrottet av coronaviruset är sämsta tänkbara då det sker mitt under den största ledigheten i Kina när hundratals miljoner kineser reser hem för att träffa nära och kära. Högtiden är mycket viktig för bland annat resenäringen och konsumtionen. Dessutom inträffar det vid en tidpunkt när den ekonomiska tillväxten är den lägsta på närmare 30 år.

I lördags, som var den första dagen på det kinesiska nyårsfirandet, minskade både transporterna med tåg och passagerarflyg med 42 procent i jämförelse med samma dag förra året. Under gårdagen pratade jag med personer som arbetar mot Kina. Deras kollegor i Kina målade upp en bild av folktomma köpcenter, även i städer utanför Hubeiprovinsen.

De inhemska börserna i Shanghai och Shenzhen är stängda sedan den 23 januari kommer att vara stängda två dagar längre än normalt och förväntas öppna den 3 februari. Däremot förväntas Hongkongbörsen öppna som planerat i morgon, onsdag.

Vid SARS-utbrottet 2003 drabbades hotell, restauranger och flygindustrin mest medan läkemedelsbolag och sanitetsbolag utvecklades bäst.  Internationellt tillhör flygbolag och lyxkonsumtion de aktier som påverkats mest negativt. Därutöver är det risk att det blir större störningar än under SARS för internationella bolag då större andel produceras i Kina i dag.

Under gårdagen kom det rapporter om att ledigheten förlängs med allt från ett par dagar till ett par veckor beroende på region – allt för att minska virusspridningen.  Det kommer bli produktionsförseningar och logistikproblem när exempelvis allt för många stressade bolag samtidigt kommer vilja välja flyg- i stället för båttransporter för att kompensera för förseningen.

Det är av naturliga skäl omöjligt att i skrivande stund säkert veta hur stora de ekonomiska konsekvenserna, och därmed effekterna på finansiella tillgångar, kommer att bli. Historiskt är det mycket ovanligt att ett virusutbrott får annat än en tillfällig påverkan på tillväxt och finansiella tillgångar. Virusspridning sker exponentiellt och ännu har inte toppen nåtts vilket skapar oro på de finansiella marknaderna.

Effekten av viruset på riskfyllda tillgångar som aktier beror även på hur mycket Kina kommer välja att stimulera för att stötta ekonomin. Innan virusutbrottet hade BNP-tillväxten stabiliserats i både Kina och Europa och förhoppningar om gradvis återhämtning under året är inprisat i börskurserna. Det är möjligt att återhämtningen kommer flyttas fram ett par månader om situationen förvärras mer än väntat. Det skulle även medföra ökad sannolikhet att amerikanska aktier fortsätter att överavkasta lite längre än vad vi tidigare trott. I och med att världens börser stigit kraftigt sedan början av oktober förra året är risken för en korrektion överhängande.

Så länge situationen inte blir betydligt allvarligare ser jag risken som liten för ett större börsfall.  Anledningen är att den konjunkturavmattning som vi såg under förra året har stabiliserats. Den geopolitiska osäkerheten har minskat i och med USA:s och Kinas Fas-1-avtal samt att Storbritannien lämnar EU nu på fredag. Till sist lyser inflationen med sin frånvaro vilket medför att centralbankerna kommer kunna fortsätta föra en marknadsvänlig politik.

Även om vi råder våra kunder att sitta still i båten så följer vi utvecklingen nära för att eventuellt sänka risken i portföljerna om situationen förvärras mer än väntat. Sannolikt skulle en större börskorrektion innebära ett bra köpläge.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli Asset Management

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent