Aktier Att många småbolag värderas till en premie mot storbolagen är något som Danske Invest Sverige Småbolags förvaltare Petter Löfqvist ser som en kortsiktig risk för sektorn. Men på längre sikt är han desto mer optimistisk och lyfter fram tre småbolag som han tycker ser extra intressanta ut 2020. 

Småbolagen på Stockholmsbörsen steg 42 procent i fjol vilket var 7 procentenheter bättre än storbolagen. Småbolagen har därmed slagit de stora bolagen 14 av de senaste 18 åren, säger Danske Invests Petter Löfqvist.

Den kraftiga uppgången gör dock att småbolagen är överköpta, i alla fall på kort sikt. Däremot på längre sikt är han inte speciellt orolig, då han menar att småbolag, historiskt sett, har vuxit sina vinster betydligt snabbare än större bolag.

”Just förutsättningen för små bolag att växa snabbare än större bolag har inte förändrats då det finns en strukturell tillväxt för vissa småbolag som är väldigt spännande och som inte påverkas av konjunkturell tillväxt”, förklarar han.

Spår spännande år för Concentric, Chemometec och Biogaia

Tre av fondens innehav som han tror kommer ha ett extra spännande år framför sig är Concentric, danska Chemometec och Biogaia.

Fordonsunderleverantören Concentric, som levererar flödespumpar för kylning och bränsleförsörjning av dieselmotorer, ser förvaltaren en spännande framtid för.

”Concentric är ett fantastiskt välskött bolag med en bra finansiell historik där man lyckats öka marginalerna såväl som avkastningen på kapitalet de senaste åren. Bolaget gynnas av elektrifieringen av lastbilar och bussar – att sätta in stora batterier och elmotorer i tunga fordon kräver mycket kylning. Värdepotentialen är stor, bolaget har exempelvis kommunicerat att de ser 12-14 gånger högre värde för Concentrics produkter i en eldriven buss än jämfört med en traditionell dieseldriven buss”, skildrar Petter Löfqvist.

Chemometec, som utvecklar produkter för blodanalys, tycker han är spännande då bolaget lyckats ta sig in på området immunterapi inom cancer och Chemometecs produkter är en del av behandlingsproceduren av många av de immunterapier som kommer in på marknaden framöver.

”Det här kan bli jättestort för Chemometec. De säljer förbrukningsvaror med fantastiska marginaler så det kommer bli väldigt spännande att följa deras resa”, konstaterar han.

Vad gäller probiotikabolaget Biogaia lyfter han att bolaget verkar i en marknad som globalt förväntas växa 7-8 procent, där tillväxten är särskilt stor i Asien där Biogaia har en närvaro och ”växer väldigt fint”.

”Bolaget har under 2018 och 2019 drabbats finansiellt för att man förlorade Nestlé som var en stor kund, vilket påverkat jämförelsesiffrorna. Men underliggande växer bolaget bra och nu när förlusten av Nestlé kontraktet försvinner från de kvartalsvisa jämförelsesiffrorna så tror jag att 2020 kommer bli ett väldigt spännande år för bolaget tillväxtmässigt”, säger Petter Löfqvist.

Tror börsen står på plus vid årsskiftet

Ett sådant unikt börsklimat som vi skådat den senaste tiden gör det extra svårt att förutspå vad som komma skall, och orosmoln som kan synas vid börshorisonten är bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina, brexit, svenska kronrörelsen och konjunkturläget.

Att vi kommer möta ännu ett börsår med 42-procentig avkastning för småbolagen är något som Petter Löfqvist ser som högst osannolikt, men att det blir en positiv avkastning ser han fortfarande som troligt till följd av lågräntemiljön samt presidentvalet i USA.

”På kort sikt anser vi att marknaden är lite överköpt så vi är lite försiktiga på kortare sikt, men långsiktigt positiva”, avslutar Petter Löfqvist.

Insiders
Insiders fortsätter att agera efter rapporterna
Börsen
Bred uppgång med bankrally
Foto: Shutterstock
Räntan
Danske: Högre sannolikhet för räntesänkning
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
260 av H&M:s butiker i Kina är stängda
Sektor
USA-diplomat: Ericsson och Nokia i nivå med Huawei
Inflationen
Inflationen minskade i januariPriserna sjönk på kläder, resor och el
Foto: Shutterstock
Försäkringar
Konsumentverket: Svårt att jämföra barnförsäkringarVaga och otydliga formuleringar försvårar för konsumenten
Foto: istockphoto
Här är onsdagens köprekar och analyser
Foto: Shutterstock
Konjunktur
KI: Offentliga finanser ej långsiktigt hållbara"Statsbidragen behöver öka med 14 miljarder per år fram till 2050"
Aktie
Embracer i mångmiljardaffärOmsättning och resultat högre än väntat
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Strategi
Aktie-Ansvar: Strategibyte från verkstad till skog"Vår syn på skogen förändras"
Rapport
Kraftigt ökande förvaltningsresultat för SBB
Rapport
Stillfront ökade vinsten
Rapport
Poolia: Sämre resultat men högre utdelning
Asien
Uppåt i Asien med Tokyo i topp
Foto: AP/TT
Wall Street
Coronaoro tyngde Wall Street
Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Foto: Shutterstock
Analys
Nordea: Överdriven kursnedgång för Catena Media
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"