Aktier Att många småbolag värderas till en premie mot storbolagen är något som Danske Invest Sverige Småbolags förvaltare Petter Löfqvist ser som en kortsiktig risk för sektorn. Men på längre sikt är han desto mer optimistisk och lyfter fram tre småbolag som han tycker ser extra intressanta ut 2020. 

Småbolagen på Stockholmsbörsen steg 42 procent i fjol vilket var 7 procentenheter bättre än storbolagen. Småbolagen har därmed slagit de stora bolagen 14 av de senaste 18 åren, säger Danske Invests Petter Löfqvist.

Den kraftiga uppgången gör dock att småbolagen är överköpta, i alla fall på kort sikt. Däremot på längre sikt är han inte speciellt orolig, då han menar att småbolag, historiskt sett, har vuxit sina vinster betydligt snabbare än större bolag.

”Just förutsättningen för små bolag att växa snabbare än större bolag har inte förändrats då det finns en strukturell tillväxt för vissa småbolag som är väldigt spännande och som inte påverkas av konjunkturell tillväxt”, förklarar han.

Spår spännande år för Concentric, Chemometec och Biogaia

Tre av fondens innehav som han tror kommer ha ett extra spännande år framför sig är Concentric, danska Chemometec och Biogaia.

Fordonsunderleverantören Concentric, som levererar flödespumpar för kylning och bränsleförsörjning av dieselmotorer, ser förvaltaren en spännande framtid för.

”Concentric är ett fantastiskt välskött bolag med en bra finansiell historik där man lyckats öka marginalerna såväl som avkastningen på kapitalet de senaste åren. Bolaget gynnas av elektrifieringen av lastbilar och bussar – att sätta in stora batterier och elmotorer i tunga fordon kräver mycket kylning. Värdepotentialen är stor, bolaget har exempelvis kommunicerat att de ser 12-14 gånger högre värde för Concentrics produkter i en eldriven buss än jämfört med en traditionell dieseldriven buss”, skildrar Petter Löfqvist.

Chemometec, som utvecklar produkter för blodanalys, tycker han är spännande då bolaget lyckats ta sig in på området immunterapi inom cancer och Chemometecs produkter är en del av behandlingsproceduren av många av de immunterapier som kommer in på marknaden framöver.

”Det här kan bli jättestort för Chemometec. De säljer förbrukningsvaror med fantastiska marginaler så det kommer bli väldigt spännande att följa deras resa”, konstaterar han.

Vad gäller probiotikabolaget Biogaia lyfter han att bolaget verkar i en marknad som globalt förväntas växa 7-8 procent, där tillväxten är särskilt stor i Asien där Biogaia har en närvaro och ”växer väldigt fint”.

”Bolaget har under 2018 och 2019 drabbats finansiellt för att man förlorade Nestlé som var en stor kund, vilket påverkat jämförelsesiffrorna. Men underliggande växer bolaget bra och nu när förlusten av Nestlé kontraktet försvinner från de kvartalsvisa jämförelsesiffrorna så tror jag att 2020 kommer bli ett väldigt spännande år för bolaget tillväxtmässigt”, säger Petter Löfqvist.

Tror börsen står på plus vid årsskiftet

Ett sådant unikt börsklimat som vi skådat den senaste tiden gör det extra svårt att förutspå vad som komma skall, och orosmoln som kan synas vid börshorisonten är bland annat handelskonflikten mellan USA och Kina, brexit, svenska kronrörelsen och konjunkturläget.

Att vi kommer möta ännu ett börsår med 42-procentig avkastning för småbolagen är något som Petter Löfqvist ser som högst osannolikt, men att det blir en positiv avkastning ser han fortfarande som troligt till följd av lågräntemiljön samt presidentvalet i USA.

”På kort sikt anser vi att marknaden är lite överköpt så vi är lite försiktiga på kortare sikt, men långsiktigt positiva”, avslutar Petter Löfqvist.

Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Analys
ABG höjer värderingen av G5 Entertainment
Asien
Mest uppåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Nasdaq ledde uppgången på Wall Street
Börsen
Urstark måndag på Stockholmsbörsen
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Stillastående borättspriser i juli