Kina Stor osäkerhet omgärdar stormakten Kinas ekonomi och börser, men de låga värderingarna på vissa håll lockar, uppger Handelsbankens förvaltare Mikael Sens i en marknadskommentar. 

Nyligen samlades det styrande kommunistpartiet i Kina för den 20:e partikongressen. Den sittande presidenten Xi Jinping cementerade som väntat sin maktposition, men utvecklingen stör marknaden som reagerade negativt på beskedet. 

Investerare är oroliga för att den kinesiska regimen utökar sitt inflytande i näringslivet på marknadskrafternas bekostnad, förklarar Handelsbankens förvaltare Mikael Sens i en marknadskommentar. Han påpekar att den så kallade Politbyrån, i praktiken Kinas högsta politiska organ, nu enbart består av personer lojala till president Xi Jinping. 

– Bland annat lämnar nuvarande premiärministern Li Keqiang, den person som anses ha förordat marknadsvänliga reformer de senaste tio åren, partitoppen, skriver förvaltaren. 

Utsikerna för den kinesiska ekonomin är samtidigt ”ovanligt osäkra”, enligt Mikael Sens. Tillväxten bromsas exempelvis av landets nolltolerans mot coronaviruset som inneburit återkommande nedstängningar. 

– Konsumtionen viker när befolkningen oroar sig för att behöva stanna hemma med inkomstbortfall som följd. Då sparar många hellre än att konsumera, skriver förvaltaren.

– Covid-strategin kan även få långsiktiga negativa effekter på ekonomin när företag överväger att flytta delar av produktionen till andra länder, tillägger han. 

Ett annat orosmoln är problemen i fastighetssektorn som enligt Mikael Sens är ”långt ifrån över”. Ovanpå det stör den spända relationen med USA investeringsviljan i landet, fortsätter Handelsbankens förvaltare. 

När det gäller hans syn på börsutvecklingen framåt skriver Mikael Sens att värderingarna ”börjar se attraktiva ut på vissa håll”. Men osäkerheten tynger utsikerna för aktiemarknaden. 

– Med tanke på de ökande geopolitiska spänningarna, Kinas envisa covid-strategi och de globala penningpolitiska åtstramningarna dröjer det nog ytterligare ett tag innan en större uppgång står för dörren, skriver han, och fortsätter:

– Vi har inte gjort några stora förändringar i portföljerna och väljer bolag selektivt i flera sektorer, samt inväntar rätt tillfälle att åter bygga upp innehaven i utvalda teknologibolag och på lite sikt i klassiskt cykliska bolag.

Sedan årskiftet har det breda kinesiska CSI 300-indexet – vilket består av 300 storbolag som handlas på Shanghai- och Shenzhenbörsen – rasat nära 23 procent. Men den senaste månaden har kinesiska aktier stått för ett kraftigt lyft, något som Privata Affärer uppmärksammat