Mattias Montgomery, förvaltare, Carnegie Fonder.

Fonder Carnegie Småbolagsfond är upp nästan 10 procent i juli och nära 27 procent hittills i år. Fondens förvaltare Mattias Montgomery beskriver på Carnegie Fonders hemsida hur en satsning på en av sommarens IPO:er, Mildef, blev en succé, ”en riktigt undervärderad aktie som blev ett bra case”, och hamnade på tolfte plats på listan över julis bästa aktier på Stockholmsbörsen.

Inför deltagandet i noteringen av Mildef synades noggrant de 68 börsnoteringar som skedde i Sverige under första halvåret.

Och Mildef, som tillverkar ruggad elektronik, vilket innebär datorer, skärmar och kommunikationsutrustning som tål hårt slitage och stora temperaturförändringar, visade sig kort efter satsningen ha varit en av juli månads bästa aktier i Sverige.

”Bolaget glömdes bort”

Aktien placerade sig på tolfte plats i tabellen för de bästa aktierna på Stockholmbörsen i juli, upp 34,7 procent. Det var bättre än till exempel storheter som Veoneer, upp 33,6 procent, EQT, upp 33,6 procent och Cellink B, som ökade 32,3 procent under förra månaden.

”Vi tror att bolaget glömdes bort i floden av IPO:er på grund av att det är litet, har en speciell nisch och har en volatil försäljningsutveckling. Vi ser annorlunda på det”, skriver Mattias Montgomery på hemsidan.

”Volatilitet inget problem”

Att försäljningen har varit volatil är inte ett problem då fonden har en långsiktig strategi, menar förvaltaren som tror på snabb växttakt även i fortsättningen.

Carnegie Småbolagsfond startade 2021 och har sedan dess ökat över 460 procent varav cirka 57 procent på ett år. juli var en stark småbolagsmånad, och trots det positiva resultatet för Carnegie Småbolagsfond i sommar ligger fonden ”fortfarande några procentenheter efter småbolagsindex för helåret”.