Placera De klassiska storbolagen har i sommar inte hängt med de små och medelstora tillväxtorienterade bolagen. Många bolag ser därför dyra ut just nu, men samtidigt som en del bolag blivit allt dyrare, finns det andra som blivit billigare. ”Det känns onekligen som polariseringen ökat på börsen. Det dyra har blivit dyrare och det billigare är fortfarande rimligt värderat”, skriver Lars-Erik Lundgren, ansvarig för aktieförvaltningen på Aktie-Ansvar på bolagets hemsida, där han också pekar ut fyra större bolag som möjliga att köpa till ett lågt pris just nu.

Polariseringen på börsen har ökat och det dyra har blivit dyrare, samtidigt som det som är billigt fortfarande är rimligt värderat, anser han.

Det finns flera konjunkturkänsliga aktier, som rimligtvis borde tjäna mest på en återhämtning. Lars-Erik Lundgren räknar upp fyra aktier som blivit billigare under sommaren: Sandvik , Ericsson, Volvo och Autoliv.

Nu finns det möjligheter för placerarna i just dessa fyra bolag, menar han.

”Klart godkänt givet värderingen”

”Med vår positiva konjunktursyn i botten tror vi att bolag som dessa kommer dra mest nytta av konjunkturuppgången”, skriver Lars-Erik Lundgren.

Han konstaterar också att dessa bolag inte är några klassiska tillväxtbolag, men att de under de närmaste två åren i snitt kommer att växa med 27 procent, vilket han anser vara ”klart godkänt givet värderingen”.

”En låg värdering ger trots allt en del marginal om saker utvecklas åt fel håll. Inte bara på nedsidan utan även på uppsidan”, skriver han.

”Missgynnar tillväxtbolag”

Lars-Erik Lundgren skissar på ett scenario där konjunkturåterhämtningen blir både kraftigare och längre än vi hittills trott, vilket inte är ett ”omöjligt scenario eftersom den globala ekonomin har en lång väg att vandra”.

Han gör då antagandet att både inflationen och räntorna blir högre än vi tidigare trott, vilket gynnar denna typ av aktier, och ”direkt missgynnar tillväxtbolag”.

Börsen i sommar har varit urstark, och då är det lätt att känna att man missat tåget, att allt har gått upp och det inte längre finns någonting att köpa.

”Bra grund för sitt sparande”

”Då missar man att uppgången inte är jämnt fördelad. Utanför de hetaste aktierna finns många bolag som faktiskt blivit billigare trots uppgången. Givet vår positiva konjunktursyn är det där man ska leta om man söker en bra grund för sitt sparande. En bra grund står pall även under svårare förhållanden och kan alltid kompletteras om så önskas”, skriver Lars-Erik Lundgren.

Baksidan av resonemanget är att en del riktigt populära bolag samtidigt har blivit markant dyrare under sommaren, det gäller till exempel bolag som Garo, Beijer Ref, Nent och Sinch.

Tabell: Tabellen nedan visar fyra aktier som blivit billigare sedan sommaren inleddes räknat från och med den 31 maj -21:

 

Bolag Multipel-expansion, % p/e 22
Sandvik -0,3 18
Ericsson -1,8 15
Volvo -9,3 12
Autoliv -5,2 11
Källa: Aktie-Ansvar