Guld Bromsar den amerikanska centralbanken sina räntehöjningar vid mötet i morgon kan det bli statskottet för en kraftig uppgång i guldpriset. Det säger Eric Strand, förvaltare på AuAg Fonder till Privata Affärer.

På måndagen steg guldpriset till nytt tolvmånadershögsta och handlades för över 2 000 dollar per uns, vilket motsvarar drygt 21 000 kr. Det är den högsta noteringen sedan 8 mars 2022. På tisdagen faller dock guldpriset tillbaka något.

Måndagens toppnotering skedde i spåren av helgens dramatik då krisbanken Credit Suisse slukades av konkurrenten UBS i storaffär värd 3 miljarder schweizerfranc. Bara en vecka tidigare var placerarnas blickar riktade mot riskerna i det finansiella systemet i USA efter kollapserna i de amerikanska nischbankerna Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank och First Republic.

Tidigare har allt fokus från the Fed och andra centralbanker varit riktat mot inflationsbekämpning medan finansiell stabilitet har varit en fråga som man helt har kunnat bortse från under det senaste året då man genomfört en rad aggressiva räntehöjningar.

Allt annat lika så är positiv realränta (när räntan är eller förväntas bli högre än inflationen) negativt för guldpriset.

Eric Strand tolkar turbulensen som ett trendbrott då den globala bankfrossan kan leda till att den amerikanska centralbanken tvingas bromsa, alternativt stoppa sina räntehöjningar för att lugna marknaden.

− Då flyger guldpriset. Och det här är väl egentligen bara början på den utvecklingen. Vi ser allt under 3 000 dollar per uns som billigt, säger Eric Strand.

− The Fed har redan bytt fot och marknaden inser att man inte kommer att kunna höja räntorna som man har gjort tidigare.

Enligt Eric finns det även en risk gör att problemen inom banksektorn fortsätter vilket kommer att få centralbankerna att lätta på gaspedalen.

− Vi tror på ett nytt all time high för guldpriset mätt i dollar under 2023 och att vi står 20 procent högre vid årsskiftet jämfört med i dag. När vi når 2 100-nivån kommer det att utlösa ett rally i guldpriset, men där är vi inte än.