Placera Har du mycket i kassan är det läge att sätta igång att handla nu. Det rådet summerar Carnegie Private Bankings senaste podd Investera & Agera, där Peter Nelson, chef för portföljförvaltningen på banken, redogör för de senaste förändringarna i Carnegies långsiktiga portföljer där bland annat Volvo, Hexagon, Sinch och Autoliv tar plats.

Så kom den då till slut, rekylen som så många talat om och delvis fruktat. Det är ju den första riktiga rekylen på ett helt år, sedan oktober ifjol då börsen var ned 7-8 procent, vilket är likvärdigt med läget just nu, resonerar Peter Nelson i podden.

Redan i augusti drog Carnegie ner aktieexponeringen i portföljerna då rekylen började synas på världens börser, men faktiskt mest på den svenska börsen, enligt Nelson. Frågan är bara ”varför just nu”?

”Peak likviditet”

– Det finns flera faktorer! Vi har fortfarande en bra konjunktur, men den fortsätter inte att förbättras i samma takt som tidigare. Konjunkturen planar ut. Samtidigt har vi ”peak likviditet” medan vi ser ett trendskifte då centralbankerna är tydliga med att minska stimulanserna, säger Peter Nelson, och konstaterar att medvinden inte blir lika stark som tidigare, men det blir heller ingen motvind.

Orosmolnen är väl kända vid det här laget, menar han och listar de största, som fastighetskrisen i Kina, de bristande leveranskedjorna och de höga energipriserna, varav de sistnämnda riskerar att bli ”ett bekymmer även för konsumtionen generellt”.

”Centralbankerna slutar inte köpa”

– Med detta sagt är det fortfarande god tillväxt och det är ingen dålig ekonomi som vi ser framför oss. De flesta bolag går bra, och det är en bred återhämtning i ekonomin efter pandemin, säger Peter Nelson i Investera & Agera och spår samtidigt att en del av problemen borde lösa sig till nästa kvartal.

– Det är ju inte så att centralbankerna slutar köpa, utan de drar ner, och räntorna är fortfarande på mycket låga nivåer, säger han.

Carnegie Private Banking tror att räntan fortfarande kryper uppåt en del, men det är inget större problem om räntan kryper långsamt och behärskat. Det råder köpläge nu, med en liten preferens för utländska aktier, och med en mix av tillväxt- och värdeaktier.

Blandat värde- och tillväxtaktier

– Vi väljer amerikanska techaktier, amerikanska småbolag, kompletterade med banker i värdesektorn, samt blandat med lite europeiska och japanska aktier, säger Peter Nelson.

De svenska värdeaktierna som Carnegie satsar på är Volvo, Autoliv och Astra Zeneda, medan tillväxtaktierna främst är Hexagon, Lagercrantz, Sinch och Addnode.

– Har man mycket i kassan är det ett bra läge att sätta igång och handla nu, säger Peter Nelson.