Coronakrisen Torsdagen var en av de värsta dagarna på börsen någonsin. Men de ekonomiska konsekvenserna riskerar att bli större av marknadsoron än av själva viruset, och det finns goda skäl att tro att regeringar och centralbanker kommer sjösätta historiskt stora stimulanser inom kort. Det skriver Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli Asset Management i en gästkrönika. 

I går hade Stockholmsbörsen sitt största tapp någonsin och den amerikanska börsen hade det femte största tappet. Milanobörsen tappade ofattbara 17 procent. Rörelserna på börser och kreditmarknader har blivit så extrema att de riskerar att skapa problem som kan bli mycket värre för ekonomin än själva viruset om inget görs för att snabbt få tillbaka stabiliteten.

De två främsta anledningarna under gårdagen är Trumps inreseförbud vilket ökar oron för hur allvarligt läget är i USA och att centralbankernas agerande hittills ännu inte anses tillräckliga. Det är fullt möjligt att vi i värsta fall inom kort står inför en Italien-lik situation i flertalet västerländska länder, inklusive USA.

Under gårdagen annonserade den europeiska centralbanken att bland annat stödköpen av företagsobligationer (IG) utökas men att räntan hålls oförändrad. De borde ha gjort mer redan under gårdagen – nu drabbades marknaden av panik för att det känns som att de ligger efter och att de handlar allt för reaktivt.

De kunde varit betydligt mer tydliga i sin kommunikation och att de exempelvis skulle kunnat försäkra marknaderna om att de kommer hålla nere ränteskillnaderna mellan medlemsländernas statsobligationer.

Även amerikanska centralbanken Fed agerade i går och meddelande att de översköljer marknaden med likviditet, medvetet mer än vad marknaden kommer behöva, för att interbankmarknaden ska fungera. Återköpsprogrammet förändras även så att Fed kan köpa statsobligationer med längre löptider. 

Börserna föll med en årsavkastning under gårdagen och vi närmar oss ”peak fear”. Jag köper inte över huvud taget argumentet att det inte finns något som centralbanker och stater kan göra, att det inte hjälper att stimulera när människor isolerar sig.

Jag tror och hoppas att vi står inför urmodern av alla stimulanspaket. Erfarenheterna från finanskrisen 2008-2009 ligger nära till hands och de styrande borde veta vad de ska göra. Nu behövs det göras något liknande.

Även om det är utmanande att stimulera efterfrågan i närtid när människor isolerar sig måste centralbanker och regeringar verka för att annars livskraftiga företag överlever en kortsiktig exceptionellt svag period. Virusutbrott är kortsiktiga av sin natur, antingen avtar smittan av naturliga skäl (med fruktansvärda mänskliga konsekvenser) eller när ett vaccin blir tillgängligt för den stora massan.

Endast amerikanska Fed har möjlighet att meningsfullt sänka räntan, de var tidigt ute och sänkte räntan med 0,5 procent till 1,25 procent och det kommer inte dröja länge innan räntan sänks ner mot noll.

Utöver räntesänkningar kan centralbankerna sänka lånekostnader genom att sänka räntorna ytterligare på längre löptider, köpa företagsobligationer och förse banker och företag med nödlån som minskar konkursrisken och risken för en efterföljande bankkris.

Centralbankerna i Europa och USA skulle även kunna stödköpa aktier men där är vi inte ännu. Effekterna av centralbankernas nuvarande och kommande agerande kommer bli betydligt mer kraftfulla tillsammans med fiskal stimulans, fiskala stimulanser är ett måste.

Virusutbrottet är den gemensamma fienden och den perfekta anledningen (och ursäkten, det tog inte lång tid för Italien) för att bryta budgetmålen. För att inte skapa en djup lågkonjunktur krävs det att regeringarna agerar kraftfullt med både breda och riktade stimulanser.

Fortsätter pandemin att förvärras kommer vi få uppleva åtgärder som vi aldrig tidigare skådat. Räntorna är låga och vi står inför en ny verklighet där i förlängningen centralbankerna mer öppet kommer återköpa de statsobligationer som regeringarna ställer ut för att stimulera. Helikopterpengar där medborgare får en check med pengar med ett kort bäst före-datum som testats Hongkong är ett annat alternativ.

Risken för inflation är trots det försvinnande liten då krisen trycker inflationen nedåt. För att inflation ska kunna skapas krävs kraftigt ökad efterfrågan, men pengar har varit historiskt billiga att låna hela vägen tillbaka till finanskrisen och som bekant har inflationen lyst med sin frånvaro. 

Den största risken är att regeringar kommer vara för saktfärdiga i sitt handlande men erfarenheterna från finanskrisen ligger nära till hands och det som behöver göras är snarlikt, vilket minskar den risken. Dock har politiker blivit allt mindre samarbetsvilliga under de senaste åren, något som måst överbryggas för att undvika extremt kostsamma låsningar. Europeiska regeringar sitter sedan en tid på minskat politiskt mandat och har pressats hårt av att populistiska partiers popularitet ökat kraftigt vilket torde öka viljan att visa på handlingskraft.

Vi kommer uppleva botten på börsen långt innan virusutbrottet är över. Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att träffa botten. Jag tror att vi inte är långt därifrån men pandemin utvecklas fortfarande exponentiellt och det är fullt möjligt att det krävs något mer som exempelvis beslut om isolering av områden i USA eller när sjukvårdssystem bryter samman innan vi når botten.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli Asset Management

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Börsen
Börsen nära nollan
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"
Aktie
Camurus: Nyemissionen slutförd till 7,4 procents rabatt