Coronakrisen Torsdagen var en av de värsta dagarna på börsen någonsin. Men de ekonomiska konsekvenserna riskerar att bli större av marknadsoron än av själva viruset, och det finns goda skäl att tro att regeringar och centralbanker kommer sjösätta historiskt stora stimulanser inom kort. Det skriver Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef på Coeli Asset Management i en gästkrönika. 

I går hade Stockholmsbörsen sitt största tapp någonsin och den amerikanska börsen hade det femte största tappet. Milanobörsen tappade ofattbara 17 procent. Rörelserna på börser och kreditmarknader har blivit så extrema att de riskerar att skapa problem som kan bli mycket värre för ekonomin än själva viruset om inget görs för att snabbt få tillbaka stabiliteten.

De två främsta anledningarna under gårdagen är Trumps inreseförbud vilket ökar oron för hur allvarligt läget är i USA och att centralbankernas agerande hittills ännu inte anses tillräckliga. Det är fullt möjligt att vi i värsta fall inom kort står inför en Italien-lik situation i flertalet västerländska länder, inklusive USA.

Under gårdagen annonserade den europeiska centralbanken att bland annat stödköpen av företagsobligationer (IG) utökas men att räntan hålls oförändrad. De borde ha gjort mer redan under gårdagen – nu drabbades marknaden av panik för att det känns som att de ligger efter och att de handlar allt för reaktivt.

De kunde varit betydligt mer tydliga i sin kommunikation och att de exempelvis skulle kunnat försäkra marknaderna om att de kommer hålla nere ränteskillnaderna mellan medlemsländernas statsobligationer.

Även amerikanska centralbanken Fed agerade i går och meddelande att de översköljer marknaden med likviditet, medvetet mer än vad marknaden kommer behöva, för att interbankmarknaden ska fungera. Återköpsprogrammet förändras även så att Fed kan köpa statsobligationer med längre löptider. 

Börserna föll med en årsavkastning under gårdagen och vi närmar oss ”peak fear”. Jag köper inte över huvud taget argumentet att det inte finns något som centralbanker och stater kan göra, att det inte hjälper att stimulera när människor isolerar sig.

Jag tror och hoppas att vi står inför urmodern av alla stimulanspaket. Erfarenheterna från finanskrisen 2008-2009 ligger nära till hands och de styrande borde veta vad de ska göra. Nu behövs det göras något liknande.

Även om det är utmanande att stimulera efterfrågan i närtid när människor isolerar sig måste centralbanker och regeringar verka för att annars livskraftiga företag överlever en kortsiktig exceptionellt svag period. Virusutbrott är kortsiktiga av sin natur, antingen avtar smittan av naturliga skäl (med fruktansvärda mänskliga konsekvenser) eller när ett vaccin blir tillgängligt för den stora massan.

Endast amerikanska Fed har möjlighet att meningsfullt sänka räntan, de var tidigt ute och sänkte räntan med 0,5 procent till 1,25 procent och det kommer inte dröja länge innan räntan sänks ner mot noll.

Utöver räntesänkningar kan centralbankerna sänka lånekostnader genom att sänka räntorna ytterligare på längre löptider, köpa företagsobligationer och förse banker och företag med nödlån som minskar konkursrisken och risken för en efterföljande bankkris.

Centralbankerna i Europa och USA skulle även kunna stödköpa aktier men där är vi inte ännu. Effekterna av centralbankernas nuvarande och kommande agerande kommer bli betydligt mer kraftfulla tillsammans med fiskal stimulans, fiskala stimulanser är ett måste.

Virusutbrottet är den gemensamma fienden och den perfekta anledningen (och ursäkten, det tog inte lång tid för Italien) för att bryta budgetmålen. För att inte skapa en djup lågkonjunktur krävs det att regeringarna agerar kraftfullt med både breda och riktade stimulanser.

Fortsätter pandemin att förvärras kommer vi få uppleva åtgärder som vi aldrig tidigare skådat. Räntorna är låga och vi står inför en ny verklighet där i förlängningen centralbankerna mer öppet kommer återköpa de statsobligationer som regeringarna ställer ut för att stimulera. Helikopterpengar där medborgare får en check med pengar med ett kort bäst före-datum som testats Hongkong är ett annat alternativ.

Risken för inflation är trots det försvinnande liten då krisen trycker inflationen nedåt. För att inflation ska kunna skapas krävs kraftigt ökad efterfrågan, men pengar har varit historiskt billiga att låna hela vägen tillbaka till finanskrisen och som bekant har inflationen lyst med sin frånvaro. 

Den största risken är att regeringar kommer vara för saktfärdiga i sitt handlande men erfarenheterna från finanskrisen ligger nära till hands och det som behöver göras är snarlikt, vilket minskar den risken. Dock har politiker blivit allt mindre samarbetsvilliga under de senaste åren, något som måst överbryggas för att undvika extremt kostsamma låsningar. Europeiska regeringar sitter sedan en tid på minskat politiskt mandat och har pressats hårt av att populistiska partiers popularitet ökat kraftigt vilket torde öka viljan att visa på handlingskraft.

Vi kommer uppleva botten på börsen långt innan virusutbrottet är över. Det är extremt svårt, för att inte säga omöjligt, att träffa botten. Jag tror att vi inte är långt därifrån men pandemin utvecklas fortfarande exponentiellt och det är fullt möjligt att det krävs något mer som exempelvis beslut om isolering av områden i USA eller när sjukvårdssystem bryter samman innan vi når botten.

Av: Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli Asset Management

Pandemin
Skistar stänger ned i SverigeSälen, Vemdalen och Åre stängs på måndag
Pandemin
Blackrocks vd: Enorma möjligheter på dagens marknad"Ekonomin kommer att återhämta sig"
Affär
Nyfosa pausar miljardköp från SBBAffär värd 8 miljarder
Börsen
Stark avslutning på Stockholmsbörsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street under nollstrecket
Foto: Shutterstock
Korttidspermittering
Så påverkas din ekonomi av korttidspermitteringBeviljad semester gäller även om din resa ställs in
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin
Handelsbanken spår största BNP-fallet sedan andra världskrigetBopriserna faller 10 procent och inflationen mot noll
Pandemin
Andersson: Mycket allvarligt läge i världsekonomin och svensk ekonomiSpår arbetslöshet 9 procent och BNP minus 4 procent
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaFyra nya aktier tar plats
31/3
Trading Direkt: Gann Wheel, Short Squeeze och norska kronan
Foto: istockphoto
Sektor
Ålandsbanken: 2020 ett förlorat år i Norden"Nordea och DNB har starkaste positionerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Foto: Jessica Gow/TT
Analys
SEB sänker riktkursen för Telia"Sjunkande tv-annonsmarknad raderar vinsten"
Aktier
Så handlade privatspararna i börskaoset”En missräkning på kort sikt”
Aktie
Solenergibolaget rusar efter köprek från ParetoUppgång med 25 procent i dag
Skatt
Sista chansen att få skattepengarna till påskDeklarera innan midnatt
Utdelningar
Utdelningarna fortsätter att ställas in
Aktie
Vinstvarning från Zalando
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Största kurssvängningarna bakom ossMen lågkonjunkturen blir djup
Fonder
Spiltan återöppnar räntefonder
Bostad
Hemnet: Byggts upp ett rekordutbud av bostadsrätter
Foto: Thommy Tengborg/TT
Pandemin
Regeringen förstärker a-kassan
Boränta
Chefekonomen: Riksbankens åtgärder håller boräntorna nere”Obefintligt chans för stigande bopriser”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Pandemin
Häggström: Därför blir det ingen snabb återhämtning