Fonder Köp indiska aktier nu om du är ute efter en avkastning på 10 procent det närmaste halvåret. Den uppmaningen levererar Suresh Tantia, investeringsstrateg på Credit Suisse. Men Carnegie Fonders erfarne Indien-förvaltare Gunnar Påhlson är inte lika positiv, utan reviderar ner den förväntade vinsttillväxten i Indien.

Det kan ta lite tid för den indiska marknaden att studsa upp, men Suresh Tantia, senior investeringsstrateg på Credit Suisses Asia Pacific CIO Office, är säker på sin sak.

– Jag tror att på sex månader blir avkastningen med lätthet 10 procent, säger han till CNBC.

Ett skäl till hans positiva syn på Indien är att det för tillfället inte finns några externa hot mot landet, varken politiska eller ekonomiska. Dessutom är oljepriset lågt just nu, runt 60 dollar fatet för brentoljan, vilket alltid gynnar Indien som är ett av världens stora oljeslukande länder.

– Det innebär att det just nu är köpläge för investerare i Indien. Det är alltid ett köpläge vid marknadskorrektioner på 10 procent, om det inte föreligger någon direkt extern risk, säger Suresh Tantia.

Reviderar vinsttillväxten

Gunnar Påhlson, Carnegie Indienfonds förvaltare, ser lite annorlunda på läget i Indien. I månadskommentaren för augusti som publicerats på Carnegie Fonders hemsida, reviderar han ned den förväntade vinsttillväxten för helåret till cirka 5-10 procent.

Eftersom tillväxten i den indiska ekonomin saktat in ytterligare under andra kvartalet befinner den sig nu på sexårslägsta, skriver han i kommentaren. Det får konsekvenser i form av lägre produktion och ökad arbetslöshet. Framför allt minskar konsumtionen på flera nivåer.

Gunnar Påhlsons ger några exempel på den minskande indiska ekonomin, till exempel att bilförsäljningen för Maruti Suzuki föll med 33 procent jämfört med föregående år, samt att personalstyrkan i tillverkningsindustrin minskar tillfälligt och att anställd personal i hög utsträckning friställs.

Bankförluster

Banksektorn känner också av den vikande tillväxten, inte minst genom att förlusterna på konsumentkrediter ökat. Under augusti fattade Gunnar Påhlson beslutet att reducera fondens exponering mot bank- och finanssektorn, bland annat genom att innehavet i Axis Bank såldes helt.

Men det finns ändå en del positiva tecken i Indien anser Gunnar Påhlson. Regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att lindra effekterna av inbromsningen i ekonomin. En ny straffskatt för utländska investerare har slopats, en tidigare bestämd höjning av skatten för nybilsförsäljningen har tagits bort, och små och medelstora bolag ska få tillbaka momstillgodohavanden utan dröjsmål.

Inga nya pengar tillförs

Dessutom ska statliga banker rekapitaliseras och den indiska centralbanken bidrar för sin del med en extra utdelning för att täcka upp statens budgetunderskott. Sammantaget innebär det att inga nya pengar tillförs ekonomin utan befintliga medel allokeras om, skriver Gunnar Påhlson.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval