Börsen Den optimistiska synen på börsen hos svenska fondförvaltare har mattats av något, visar senaste Förvaltarbarometern från Fondbolagens förening som presenteras på torsdagen. Indexet har backat några punkter, men befinner sig fortfarande i ”positivt territorium”.

Förvaltarbarometerns huvudindex är uppbyggt av fyra frågor som väger lika mycket och 23 förvaltare har svarat hur de bedömer marknadsutsikterna just nu.

Dessa fyra frågor väger lika mycket och vägs samman till ett index som uppdateras en gång per kvartal. Just nu har förtroendet för marknaden minskat något, men totalt sett är synen fortsatt positiv, specifikt gäller det för börserna i Sverige och resten av Europa.

På första frågan, hur förvaltarna bedömer marknadsutsikterna i ekonomin just nu, svarar fyra förvaltare mycket positivt. En majoritet av förvaltarna, 15 stycken, svarar att marknadsutsikterna är positiva medan fyra bedömer marknadsutsikterna som varken positiva eller negativa. Endast en av förvaltarna anser att marknadsutsikterna är negativa.

”Gynnats av sektorrotationen”

Den andra frågan handlade om vad förvaltarna tror om marknadsutsikterna om ett halvår, i förhållande till vad de svarade på första frågan. En majoritet av förvaltarna svarade att marknadsutsikterna kommer att vara oförändrade, jämfört med hur de är i dagsläget.

”Stockholmsbörsen har under 2021 varit en av de bästa börserna i världen att investera i, mätt i avkastning i svenska kronor. Sektorrotationen som har skett i år från tillväxtbolag till mer cykliska bolag har gynnat svenska börsen väl. Värderingarna för delar av börsen börjar dock se något ansträngd ut och sedan mitten på april har utvecklingen varit förhållandevis oförändrad trots bra rapporter. Sammantaget så ser förutsättningarna för svenska aktier kommande halvår därför neutrala ut trots öppnandet av samhället och ökad ekonomisk aktivitet. På lite längre sikt så ser utsikterna ändå goda ut för svenska bolag givet att kronan inte stärks alltför mycket samt att öppnandet av ekonomier fortsätter i nuvarande trend med hjälp av effektiva vaccin”, kommenterar Gustaf Linnell, förvaltare SPP fonder.

Flera av huvudfrågorna i undersökningen handlar om hur förvaltarna tror att Stockholmsbörsen utvecklas under det närmaste halvåret. Tolv av förvaltarna tror att börsen utvecklas positivt, medan åtta tror på mer stillastående börs, ”varken positivt eller negativt”. Fyra av förvaltarna tror att börsen utvecklas negativt fram till jul.

”På kortare sikt är vi neutrala/svagt positiva till den svenska börsen. Värderingen är på vissa håll hög men det finns fortfarande bolag och sektorer med attraktiv värdering. Riskaptiten i marknaden ligger också den på höga nivåer. Hög riskaptit tillsammans med hög värdering gör att fallhöjden är betydande och kräver att bolagen fortsätter leverera god vinstutveckling”, kommenterar Christian Sterndahlen, förvaltare på Navigera, och en av förvaltarna som deltog i undersökningen.

Positivt på längre sikt

På längre sikt, på ett till två år, är dock alla i undersökningen deltagande förvaltare mer positiva. Så många som 20 av dem tror att utvecklingen kommer att vara positiv, och bara fyra varken tror på positiv eller negativ utveckling.

”På lite längre sikt är vi något mer positiva, vinstprognoserna har justerats upp och kan bolagen leverera enligt prognoserna finns det utrymme för en fortsatt stark börs. Vi tror att riktningen mestadels kommer att styras utav bolagens förmåga att leverera vinster samt ränteutvecklingen och faktumet att det är svårt att hitta attraktiva alternativ till aktier. Att samhället mer och mer öppnar upp är också positivt och kommer sannolikhet betyda en återhämtning för vissa sektorer och bolag”, tillägger Christian Sterndahlen.

Pension
Ökat intresse för pensionsflytt efter avgiftssänkning
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Placera
Landeborn: En fin balansgång krävs efter återhämtningen”Var beredd på att toppen närmar sig”
Börsen
Börsstängning nära nollstrecket
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Notering
Creades skapar SPAC-bolagH&M-familjen en av ankarinvesterarna
Analys
DNB spår stark säsong för SkistarHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Inget kundtapp för EvolutionÅteröppning efter pandemin har inte påverkat bolaget
Affär
Sinch köper bolag för över 10 miljarder
Noteringar
Så går det för dagens tre nykomlingarSavelend, Sozap och Odinwell började handlas i dag
Insiders
Här är de senaste insidertransaktionerna
Aktie
Avanza läckte kunduppgifter till FacebookAnmäler sig själva till myndighet
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordic Capital sålde storpost i Intrum
Aktietips
Henriksson tar in en söt aktie i portföljenÄven en annan pandemiförlorare har nyligen köpts
Bolån
Bankerna där snitträntan sjunkit mest
Aktie
Swedbank: Fabege ny sektorfavoritSBB lämnar listan
Konjunktur
Analytiker: Svag start på andra kvartaletHur mår den svenska återhämtningen?
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kontanter
Undersökning: Allt färre barn förstår begreppet "pengar"
8/6
Trading Direkt: Grundkurs i teknisk analys – och om ädelmetaller
Notering
Sleep Cycle rusade i premiärhandelnMen tappade snabbt fart
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Placera
"Det finns kraft för ytterligare uppgång"Carnegie Private Banking tror på starka rapporter även i höst
Bostad
Mäklarstatistik: Bopriserna fortsatte upp i maj
Aktie
Analytiker spår godkännande även för Bioarctic
Foto: Ritzau/Scanpix
Krönika
Hernhag: Håll koll på Telias avgörande strategival
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken spår ännu starkare andra halvårÖverviktar Norden, Europa och företagsobligationer