Storaffär trigger i Fortum

Publicerad 2013-03-12 09:15

Aktieanalys Elbolaget Fortum överväger att sälja eller dela ut de inkomstbringande elnäten. Beslut fattas i år och innebär en trigger för aktien.

Fortums bokslut den 31 januari var bättre än förväntat och elbolagets styrelse meddelade att man ser över den strategiska positionen gällande eldistributionen. Det innebär att bolaget åtminstone överväger att sälja eller dela ut de stabilt inkomstbringande elnäten. Motivet är enligt vd Tapio Kuula att man helst satsar på tillväxt och elproduktion.

Detta har fått börskursen att stiga. Beslut från Fortum är utlovat under 2013, vilket innebär en trigger för aktien även om det lika gärna kan bli en besvikelse om eljätten kommer fram till att eldistributionen ska behållas i oförändrat skick.

Allt tuffare affärsklimat och lågt elpris fick i höstas Fortum att dra igång ett sparprogram som vid utgången av 2014 ska ha sänkt kostnaderna med 150 miljoner euro jämfört med 2012. Sparprogrammet löper på som planerat, enligt bolaget.

Av 2012 års nettovinst på 1,59 euro per aktie ska 1 euro per aktie delas ut enligt styrelsens förslag. Det är förväntat att utdelningen behålls, särskilt då Fortums pågående bantningsprogram ska dra in 1 miljard euro under 2013 och 2014. Direktavkastningen ligger därmed på höga 6,7 procent. P/E-talet är 9.

Fortum är en kassako, men inte mycket tyder på några snabba vinst- eller kurslyft. Efterfrågan på el stiger, men mycket sakta. På oerhört lång sikt är elbilar och annan utfasning av fossila bränslen något som kan få fart på elefterfrågan, men i närtid är det snarare högkonjunktur och rätt väder. Det är med andra ord osäkert om aktien hinner få upp farten särskilt mycket mer i år.