En allt större andel vindkraft gör att elpriserna kan bli än mer turbulenta framöver.

Elpris I går eftermiddag låg elpriset på blygsamma 1,6 öre per kWh. Men även om elen flera gånger under maj varit nästan gratis så har priset svängt rejält och i genomsnitt har det faktiskt varit relativt högt för årstiden.

Ett elpris på blott 1,6 öre är faktiskt inte rekord. Under en enskild timme den 2 maj var priset nere på den historiskt låga nivån 0,13 öre. Men samtidigt som elen varit nästan gratis under enskilda timmar så har faktiskt det genomsnittliga elpriset varit högre än normalt under maj.

Orsaken till de stora variationerna är att andelen vindkraft i det svenska energisystemet ökar, vilket leder till att elpriset varierar mer, menar Anders Kaijser, vd för Kundkraft Sverige.

– Vindkraften har låga driftskostnader, så när det både blåser mycket och efterfrågan är låg går elpriset ner ordentligt, säger Anders Kaijser som är VD för Kundkraft Sverige AB.

Men trots stor utbyggnad av vindkraft är snittpriset på el fortfarande högt. Det beror på låga nivåer i svenska vattenmagasin och att vårfloden inte kommit igång ännu. Dessutom är kolkraft relativt dyrt på grund av höga priser på utsläppsrätter.

Kaijser spår att elpriserna kan bli allt mer varierande framöver. Stängningen av två reaktorer i Ringhals i år och nästa år väntas i kombination med kraftig utbyggnad av vindkraft ge ännu mer varierande elpriser framöver.

Det beror förstås på att vindkraft är avsevärt mer väderberoende än till exempel kärnkraft. Blåsiga dagar ligger produktionen på topp medan mer stilla dagar gör att produktionen minskar. Om det dessutom blir en kylig men vindstilla dag är risken stor för elprischock.

– Risken för extrema pristoppar blir större när andelen vindkraft ökar och innebär att man som elkund bör överväga att binda sitt elpris, menar Anders Kaijser.

Men om man funderar på att binda är det viktigt att jämföra elhandelsbolagens erbjudanden. Just nu ligger det billigaste ettårsavtalet för en storförbrukare (20 000 kWh per år) på 58,03 öre per kWh. Det erbjuds hos Stockholms Elbolag. Tvåa på listan är Skellefteå Kraft med 59,95 öre per kWh. Det dyraste alternativet finns hos Nordic Green Energy som tar hela 77,13 öre per kWh för ett ettårsavtal, enligt en jämförelse från Compricer.

Även för längre bindningstider är skillnaderna stora. Det billigaste treårsavtalet ligger på 52,70 öre per kWh (Stockholms Elbolag) och tvåa är Skellefteå Kraft med 54,70 öre per kWh.

Det kan jämföras med det billigaste rörliga avtalet som i dag ligger på 53,05 öre per kWh (Vattenfall) medan det dyraste kostar 75,54 öre per kWh (Karlsborgs Energi).

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.


Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler