Bostad Svenskarnas intresse för spanska bostäder fortsätter att vara stark, och kunderna som söker bostäder där räknar med att priserna stiger under 2022. Det framgår av Fastighetsbyråns återkommande undersökning Mäklarpanelen Spanien.

Det är säljarna av spanska bostäder som sitter med trumf på hand, konstaterar Fastighetsbyråns mäklare som deltagit i undersökningen, totalt 31 mäklare på fem olika orter i Spanien. Hela 90 procent av dem tror att priserna fortsätter att stiga då efterfrågan är fortsatt hög, även om undersökningen visar en liten minskning sedan den förra undersökningen som gjordes i oktober ifjol.

”Köparna villiga spendera mera”

– Svenskar och även många andra nationaliteter i Europa tycks ha ett intresse av att investera i ett andra boende i Spanien och är villiga att spendera mer än tidigare. Köpare accepterar överlag att större delen av priserna inte är förhandlingsbara på samma sätt som tidigare. Framför allt ser vi en ökad efterfrågan på nyproduktion i våra områden, säger Anna Williams, certifierad utlandmäklare och franchisetagare på fastighetsbyrån i Alicante.

De som är intresserade av att köpa ett boende i Spanien gör klokt i att inte vänta på att priserna ska börja sjunka, menar Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån utland.

”Sannolik fortsatt prisuppgång i år”

– Låga räntor och en högre inflation ger en stark efterfrågan och det sannolika är en prisuppgång under året. Vi har sett att många tröttnat på att vänta ut pandemin och vill nu gå vidare med sina köp, speciellt i områden med stor utländsk efterfrågan. Stora prisökningar på byggmaterial gör även framtida nyproduktion lite dyrare vilket gör att många passar på och köper nu. Detta drar även med sig priserna upp på begagnade bostäder, säger han.

Not. Mäklarpanelen Spanien är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 50 utlandsmäklare på Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca, Gran Canaria och i Barcelona. Den senaste enkäten genomfördes 18-24 januari 2022 och totalt svarade 31 personer.