Logistik Containerfartyget Ever Given, som gått på grund i Suezkanalen, satt på torsdagen fast i samma position som tidigare och blockerade farleden i båda riktningar. Det rapporterar Reuters och Marinetraffic på torsdagen.

Under onsdagen väntade enligt Bloomberg 185 fartyg på att få åka igenom kanalen, samtidigt som åtta dragbåtar arbetade med att försöka dra loss det cirka 400 meter långa containerfartyget. Arbetet att åter kunna öppna kanalen kommer enligt nyhetsbyrån AP att ta minst två dagar, men hur lång tid det tar innan den kan öppnas helt återstår att se.

Cirka 12 procent av världshandeln räknat i volym passerar genom Suezkanalen och sett till kategorier fraktas stora volymer råolja och naturgas. Pipelinen Sumed, som har sin ena ändpunkt vid Suezkanalen, hanterar 9 procent av all olja som transporteras globalt och 8 procent av all flytande naturgas, enligt den amerikanska myndigheten Energy Information Administration.

Om processen med att öppna kanalen drar ut på tiden ställs de väntande fartygen inför två möjligheter: fortsätta vänta eller ta omvägen runt Afrikas sydspets, en rutt som förlänger transporttiden med omkring en vecka.

Den bästa chansen att få loss fartyget kan enligt en expert Bloomberg talat med vara först på söndag eller måndag, då högvattnet ska vara på sin högsta nivå.

Enligt oljeanalysföretaget Vortexa, som citeras av Reuters, kan Suezhändelsen komma att påverka tio oljetankers som tillsammans fraktar omkring 13 miljoner fat råolja.

Händelsen har redan satt spår på marknaderna. Oljemarknaden reagerade på onsdagen med att röra sig uppåt, en rörelse som dock har vänts på torsdagen. Världens största shippingbolag, danska Maersk, såg på onsdagen sin aktie falla över 9 procent och valutor i råvarurika länder som Australien och Kanada stärktes.