Se upp med förrädiskt hög direktavkastning

Publicerad 2013-10-09 12:17

Analys Vissa av årets nya preferensaktier lockar med direktavkastning på förrädiskt höga nivåer. Här är tumregler för när varningsklockorna bör ringa.

Många av årets nya preferensaktier har gått upp de första veckorna av sin tid på börsen. Placeringsformen är het, men uppgångarna får svårt att hålla i sig om marknadsräntorna fortsätter stiga. Vissa av årets nykomlingar lockar med en förrädisk hög direktavkastning, som de från förlustdrabbade smålistebolagen Ginger Oil och Mycab.

Det lilla oljebolaget Ginger Oil går med förlust i år också och stamaktiens utveckling har varit dyster de senaste åren. Preferensaktien har i tunn och slagig handel lagt sig kring teckningskursen 10 kr. Det innebär en direktavkastning på höga 12 procent.

Även taxiförmedlaren Mycab (före detta Netrevelation) lockar med 12 procents direktavkastning i den preferensaktie som emitteras nu i oktober. Fulltecknas nyemissionen på 45 miljoner kr innebär direktavkastningen att utdelningen slukar 5,4 miljoner kr årligen.

Inlösenkursen på 35 kr per preferensaktie är 75 procent över teckningskursen på 20 kr och det kommer därför att krävas 79 miljoner för inlösen år 2018. Mycabs försäljning under första halvåret i år var bara 2 miljoner medan förlusten blev 0,6 miljoner kr. Det kommer att krävas stora framgångar för bolagets produkter för att preferensaktieägarna ska få vad som lovats.

Precis som med PA Resources företagsobligationer är direktavkastningar på nivåer långt över 10 procent ett varningstecken. Vi pratar om lottsedlar och mycket hög risk brukar sällan löna sig i längden.

Det är utifrån risken bättre att satsa på de lite större bolagens preferensaktier och sikta på att få 7-8 procent om året. Men se upp om räntorna stiger mer.