Privatekonomi Ekonomi till vardags behöver inte vara krångligt. Det handlar mer om att stärka sitt ekonomiska självförtroende. Det hävdar Erik Wennstam, gymnasielärare och författare till nya boken Du & Dina Pengar.

Du säger att du vill ge läsarna ett bättre ekonomiskt självförtroende. Vad menar du med det?

– Ekonomiskt självförtroende handlar om att få upp ögonen för de många möjligheter som finns att själv styra sin ekonomi dit man faktiskt vill. Och de är fler än många tror. Vad du gör av dem betyder mer än storleken på dina resurser.

Varför är det viktigt med ett bättre ekonomiskt självförtroende?

– Privatekonomi rör oss alla. Varje dag, livet ut. Ditt ekonomiska självförtroende påverkar såväl förutsättningarna att få ihop och förgylla vardagen här och nu som att uppnå större mål och drömmar på längre sikt. I ett vidare perspektiv är ekonomiskt självförtroende och engagemang även en viktig förutsättning för verklig självständighet och jämställdhet.

Varför är det så många som saknar det?

– Det finns en utbredd undvikandekultur kring privatekonomi, som vi behöver göra upp med. Undvikande och uppskjutande har samma urholkande effekt på självförtroendet som verkliga misslyckanden.

– Vi måste lära oss att tänka i nya banor kring pengar, som lösningar snarare än låsningar. Annars hamnar man i mentalt underläge. Pengar är en resurs, en tillgång, en möjlighet. Och övning ger färdighet.

I grunden handlar det om att många människor tycker ekonomi är väldigt krångligt? Vad tror du det beror på?

– Winston Churchill myntade uttrycket: Det enklaste sättet att få något att verka svårare än det är, är att skjuta upp det. Privatekonomiskt engagemang, och inte minst att prata pengar, behöver avdramatiseras. Skifta fokus till att det i slutänden handlar om ditt eget vardagsliv. Och om dina drömmar. Då blir det mer greppbart. Vi är också sociala varelser, och många skulle kunna ha stort utbyte av att vädra såväl funderingar som erfarenheter kring att hantera pengar smartare och mer värdeskapande med varandra.

Varför tar inte skolan ett större ansvar?

– Bra fråga. Nu kan ju inte skolan åstadkomma allt, och ytterst är detta en fråga som ligger på hemmens ansvar. Samtidigt är verkligheten den att allt för få får med sig ekonomiska insikter, kunskaper, självförtroende och inspiration hemifrån. Många drivna gymnasielärare gör fantastiska insatser. Men detta är alltför angeläget för att låta det eleverna får med sig hänga på tur och träff med vilken skola man går på eller vilken lärare man råkar ha. Därför menar jag att det finns ett samhällsintresse i att ge privatekonomin större utrymme just i skolan, inte bara som ett inklämt moment i samhällskunskapen.

Hur borde det se ut?

– Gymnasiets läroplan är tydlig med att det övergripande uppdraget är att ”förbereda för livet efter skolan”. En formulering med tolkningsutrymme – som borde användas till elevernas fördel. Nu är ju inte beslutet upp till mig, men förutom relevanta föreläsningar, temadagar och att arbeta ämnesövergripande skulle jag på längre sikt välkomna att gymnasiet fick en motsvarighet till grundskolans hem- och konsumentkunskapsämne.

Är vardagsekonomi så krångligt egentligen?

– Jag tycker inte att det måste vara det. Tvärtom kan privatekonomiska frågor som engagerar vara en röd tråd för ämnesövergripande lärande som motiverar och blir viktigt på riktigt. Hur köper man bostad? Hur betalar man räkningar? Hur gör jag mer medvetna val? Hur sparar jag smartare? Vad är aktier? Det är inte eleverna som ryggar för de här frågorna. Jag ser en superpotential i att möta och utmana dem i detta.

Vilka är de vanligaste misstagen när det gäller vardagsekonomin?

– Att tänka och agera allt för kortsiktigt, och att underskatta vad man faktiskt skulle kunna åstadkomma om man tog ett steg utanför sin fyrkant. Att lägga om vissa vanor eller att börja placera i fonder eller aktier är exempel på vardagsförändringar som kan göra stor skillnad. Många har också en ekonomi som läcker pengar utan att ge värde tillbaka, till exempel onödiga kostnader och avgifter, och inte minst genom oreflekterad konsumtion.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa Eriks bok till ett förmånligt pris här.

Börs
Gardell: Sättningen på börsen är överdriven
Analyser
Här är torsdagens aktieanalyser
Börsen
Rapportvinnare drar upp börsen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Rapport
Kanonresultat av EricssonMen kursuppgången kom av sig
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza slog förväntningarna – aktien rusar på börsen
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Klart bättre för Tele2
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
SEB misstänks för delaktighet i brottsligt skatteuppläggSEB förnekar men aktien faller
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Com Hem missade förväntningarna
Foto: Ennio Leanza/Keystone/AP/TT
Aktie
Flera källor: ABB knoppar av Power Grids
Foto: istockphoto
Aktier
Tre köptips från Affärsvärlden
Aktie UPPDATERAD
Tobin Properties vinstvarnar
Foto: istockphoto
Asien
Nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Något lägre på Wall Street
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kommentar
Därför är Investor bättre än Sverigefonder
Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT
Aktie
Ikeasfären satsar i H&M
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Nu stänger Mitteregger succéfonden
Aktie
Agora-budet är lågt men värt att acceptera
Foto: Pontus Lundahl/TT
Pension
Bara en av fem vill jobba till fyllda 68
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bank
Nordea pekas ut i penningtvättshärva
Aktier
Ingemar Carlsson: Aktierna som vänder upp i höst
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Analys
Danske: Hexagons kursnedgång talar för köp
Fonder
"Saudiarabien lockande placering trots journalistaffär"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kommentar
Chocken från NCC visar risken med aktier i byggbolagen
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Analys
Analytiker: Kursfallet skapar köptillfälle i Leo Vegas
16/10
Trading Direkt tisdag: NCC, Volvo och hård brexit
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknaden: Större köpintresse i Stockholm
Rapport
Billerud sämre än väntatAktien faller efter rapporten