Bok Henrik Norén, med drygt 30 år i finansbranschen, har funderat på sin första bok genom åren. När pandemin slog till frigjordes plötsligt ”extra tid”, vilken nu resulterat i denna författardebut, ”Det har aldrig varit enklare att blir rik”, med underrubriken ”Så blir du en vinnare på börsen”.

Henrik Norén är vd för Nordicus Group som hjälper utländska kapitalförvaltare och fondbolag att öka sin närvaro i Norden. Han har lång erfarenhet från den nordiska finansmarknaden och har bland annat varit vd för Xact Fonder – Nordens största fondbolag för ETF:er.

Hans debutbok riktar sig till dem som själv tar hand om investeringar och strategier. Han tror att majoriteten skulle må bra av att läsa den, men att de flesta ändå aldrig skulle gå in i en bokhandel för att köpa hans egen bok.

– En av strategierna inför bokskrivandet var därför att göra boken lättsam, eller åtminstone inte för tung, säger han.

Den viktigaste strategin, när Henrik Norén nu summerar boken, är att låta marknaden göra jobbet.

– Det är slutsatsen i boken, och anledningen till det är att analytikerna, traders och investerare, är skickligare än någonsin tidigare.

Sådant som förr var problem, med geografiska avstånd, teknik, och möjligheten att sätta sig in i stora mängder information, är inte oöverkomligt längre. Allt finns det en teknisk lösning för, marknaderna har blivit väldigt effektiva, och därför är det en stor utmaning att slå marknaderna.

– Titta på statistiken, så ser vi att nästan alla aktiva fonder underpresterar mot det index man jämför sig med. Marknaderna är svåra att slå, särskilt när det finns en avgift som ska betalas.

– Då ska du prestera ännu bättre, drygt 1 procent per år, och det är en enorm utmaning, säger Henrik Norén.

Det bästa man kan göra som sparare är att hitta en bred exponering med låg avgift. Det kommer alltid att finnas fonder som går bättre än dem du valt, men att hitta dessa i förväg är en utopi, menar Henrik Norén. För den som tror sig kunna hitta framtida aktiva vinnarfonder är risken stor att det blir precis tvärtom.

I bokens andra kapitel beskriver han hur lätt det är att förväxla ett slumpmässigt utfall med skicklighet. Till exempel Lotto, alla kulor kommer inte att dras lika ofta, utan i det spelet finns ”vinnarkulor och förlorarkulor”, helt i linje med ett slumpmässigt utfall.

Hur ska man utvärdera olika investeringar? Vi vill gärna mäta och utvärdera våra prestationer i siffror om det går, för det är enklast. Men i fondvärlden bör man undvika det, för statistiken visar att historisk avkastning är en usel indikator för framtida avkastning, menar han.

– Det enda man vet, med säkerhet, är hur stor fondavgiften är och att den spelar väldigt stor roll för det långsiktiga sparandet. Titta på avgiften, säger han.

Hur du investerar har att göra med hur du är som person. Om du är riskbenägen och lätt rycks med funderar du sannolikt på att försöka tajma marknaden eller i värsta fall spekulera i bitcoin, menar Henrik Norén.

– Det finns alltid historier om lyckade investeringar, men i stort sett alla skulle tjäna på att avgifta sig och inte ryckas med, utan hålla kursen och ha en bred exponering med låga avgifter.

– Det finns förlorarfonder och vinnarfonder. Man ska inte stirra sig blind på vinnarfonderna och tro att de fortsätter prestera bra framöver, igen och igen, säger Henrik Norén.

Precis så är det, argumenterar han, att veta vilka fonder som slår marknaden framöver är faktiskt en omöjlighet. Statistiken talar för det, hur det blir är ”väldigt likt ett slumpmässigt utfall, som att spela på lotto”.

– Svenska spel redovisar inte statistik längre, men jag sparade statistik från 2017, och refererar till den i boken. Då hade Svenska Spel halvårsstatistik avseende lottonumren som drogs. Då gick det att få reda på vinnarkulorna och förlorarkulorna, och många spelade på det.

Nyckeln till framgång i sparandet är att lyckas minimera avgifterna och låta marknaden göra jobbet. Det gäller alla, även professionella investerare. Nyckeln till framgång är att förstå ”varför marknaden som helhet ger en överlägsen långsiktig avkastning”.

Warren Buffett byggde upp sin enorma förmögenhet genom att göra sin hemläxa. Men med tiden har hans tidigare svåra strategier blivit lättare att hantera. Att hitta ”stabila, billiga bolag av hög kvalitet” är inte längre lika svårt, och numera är Buffetts överavkastning jämfört med marknaden betydligt lägre.

”Slutsatsen är densamma som tidigare: ju fler som använder liknande strategier, desto mindre överavkastning finns det att dela på”, skriver Henrik Norén i inledningen av boken. Han menar att framgångsrika strategier så småningom kopieras, och att det numera går ganska snabbt.

Att Warren Buffett själv numera rekommenderar en bred marknadsportfölj som ett effektivt verktyg i ett långsiktigt sparande är ett bevis på detta, konstaterar han.

Not: Du som läser Privata Affärer kan köpa Noréns bok till specialpris i vår bokhandel. Beställ här.