I annonssamarbete med SKOJON INVESTMENTS AB

ANNONS Betalar du av många krediter och smålån varje månad? Vad som från början kan tyckas vara obetydliga lån kan snabbt resultera i höga månadskostnader. Som tur är finns det oftast sätt att sänka kostnaden. Detta kallas samlingslån eller hopbakslån och vad det är ska vi ta upp i den här artikeln.

Samla alla dina lån

Geom att samla alla smålån och krediter du betalar av varje månad till ett enda lån kan du sänka dina månadskostnader avsevärt. För att göra detta ansöker du om ett privatlån. Detta kan du göra hos en låneförmedlare där du snabbt kan hitta det bästa låneerbjudandet för dig.

Hur sänker samlingslån månadskostnaderna?

Det kan låta lite konstigt att man ska ansöka om ytterligare ett lån för att betala mindre månadskostnader. Men med ett privatlån kan du lösa av alla smålån och krediter på en gång.

Hur mycket kan jag spara?

Exakt hur mycket du kan spara går inte riktigt att svara på. Det beror mycket på hur mycket du betala i räntor och avgifter, samt vilka lånevillkor du kan få. Ett tips är att jämföra lån hos en låneförmedlare. När du vill samla dina lån ska du regel ange detta i din ansökan. Hur mycket du kan spara per månad kan variera från ett par hundra kronor till tusenlappar.

Ett lån – en faktura

När du blivit beviljad ett hopbakslån löser du in alla dina lån och krediter på en gång. Vad du har kvar efter det är alltså enbart ett lån att betala tillbaka. Då går du från flera fakturor i månaden, till endast en. Istället för att betala flera räntor och administrativa avgifter, betalas du enbart en ränta och en avgift.

Mindre risk att missa fakturor

Ju fler fakturor du har att betala varje månad, desto större är risken att du missar en inbetalning. Vissa kommer med posten, andra på mejlen, medan vissa hamnar på Kivra och någon på internetbanken. Det är lätt hänt att det blir rörigt! Samlar du alla lånen har du bara en faktura att tänka på, utöver de vanliga fakturorna som exempelvis bredband och hyran.

Samlingslån trots betalningsanmärkning

Det är faktiskt möjligt att samla dina lån trots betalningsanmärkningar. Många låneförmedlare samarbetar med banker som riktar sig till personer som i regel har svårare att få lån.

Lånevillkor med betalningsanmärkning

När du har en eller flera betalningsanmärkningar får du vara beredd på att få något sämre lånevillkor. Oftast blir räntan högre än om du varit fri från anmärkningar. Trots detta är det ändå värt att kolla upp möjligheten till samlingslån. Även om du får högre ränta på privatlånet som ska lösa dina smålån och krediter, finns chansen att du ändå kommer sänka din månadskostnad.

Samlingslån utan fast inkomst

Banker och långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkning kan ofta erbjuda lån till dig utan fast inkomst. Deras fokus är i regel personer som har svårare att få lån av olika anledningar. Samma sak gäller här, du kan få något högre ränta.

Samla lån utan UC

När du gör en låneansökan och det tas en UC på dig så påverkas din kreditvärdighet negativt. För att undvika detta kan du vända dig till låneaktörer som istället använder Bisnode eller Creditsafe, eller någon annan kreditupplysning som inte registrerar det på UC.

Väg för- och nackdelar

En del aktörer som inte använder UC är högkostnadskrediter. Tänk nog efter innan du tar en högkostnadskredit framför en aktör som tar UC. En ränta på 39% plus avgifter kommer troligtvis inte att sänka dina månadskostnader.

Vad är en låneförmedlare?

Du kanske undrar vad en låneförmedlare är? Det ska vi förklara. En låneförmedlare hjälper dig att jämföra privatlån. Något som är väldigt svårt och inte särskilt bra att göra på egen hand. Tjänsten är alltid kostnadsfri för dig som privatperson.

Jämföra lån

Låneförmedlare samarbetar i regel med 20 – 30 låneaktörer, ibland ännu fler. Du fyller enbart i en ansökan som sedan skickas ut till relevanta långivare. Vilka som får din ansökan beror lite på lånebelopp och önskad amorteringstid, samt deras egna villkor. På sverigekontanter.se hittar du lista och information om olika låneförmedlare.

UC hos låneförmedlare

En låneförmedlare tar i regel UC i samband med din ansökan. Fördelen med låneförmedlare i det här fallet är att det enbart tar en UC. Alla långivare som får din ansökan får en kopia på upplysningen. Det innebär att även om din ansökan skickas ut till, låt säga, 20 långivare så registeras bara en kreditupplysning hos UC.

Att jämföra lån på egen hand

Om du jämför lån på egen hand kommer din kreditvärdighet snabbt sänkas. Detta är för att varje långivare du ansöker hos kommer ta en UC på dig. En UC kan ligga kvar upp till ett halvår, och för varje UC minskar chansen att du blir beviljad lån eller att du får bra lånevillkor.

Sammanfattning

Gör en liten kontroll av dina utgifter, hur mycket betalar du i räntor och avgifter varje månad? Kika sedan in på någon låneförmedlares hemsida och se om du kan sänka dina månadskostnader! Alternativt kolla upp långivare som inte tar UC, men som sagt, de tar ofta ut väldigt höga räntor och vill du spara pengar är detta i regel inte att föredra.

Av: Skojon Investments AB

Detta är en annons från Skojon Investments AB och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.