Så klår du index med råge

Publicerad 2015-06-08 12:24

Krönika Gå inte på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Satsa istället på börsbolag som är bäst i klassen när det gäller avkastning på eget kapital, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Ibland är saker lite för bra för att vara sanna. Många forskningsbolag får i tider av riskbenägenhet sin aktie uppvärderad som om allt skulle gå vägen. Neurovive blev i veckan ännu ett exempel på hur svårt det är att värdera forskning på börsen. Aktien är ned med 48 procent på en vecka efter det negativa studieresultatet. Uppenbarligen var allt inte så bra som det såg ut.

Jag har utanför börsen stött på ett erbjudande, som går ut på att du sätter in 50 000 kr eller mer på ett konto. Då ska du få 25 procents årlig skattefri avkastning och det till låg risk. Tydligen ska det ske via en programvara kopplat till spel och gambling.

När något är för bra för att vara sant är det ofta heller inte sant. Den svenska filialen till stiftelsen på Seychellerna vill inte svara något konkret på min fråga om hur eller hur mycket de tjänar. Då är det lätt att bli misstänksam.

Vilken totalavkastning får de? Hur mycket delar de med sig? Hur genereras vinsten och hur uthållig är affärsmodellen? Vilka personer står bakom stiftelsen på Seychellerna? Hur kan vinsterna vara garanterade? Och så vidare.

Det är mycket lättare att få svar på sådana frågor från börsnoterade bolag. De har kvartalsrapporter och verksamhetsbeskrivningar, ett marknadsvärde, vinsthistorik, samt en framtid du kan riskbedöma.

Många börsbolag genererar dessutom en avkastning på eget kapital som ligger över 20 procent. Så länge bolagens årliga vinster uppgår till 20 procent av det egna kapitalet borde aktien teoretiskt sett och på många års sikt också kunna avkasta ungefär lika mycket.

Exakt hur nära aktiens avkastning långsiktigt kommer avkastningen på eget kapital beror på vilken värdering du köper aktien till och hur länge du äger aktien. Väljer du rätt bolag med någorlunda god tajming kan du i vart fall få mer än de genomsnittliga 10 procenten som börsen brukar ge per år.

Att bolag som Hexpol, Cellavision, Net Entertainment, Atlas Copco och Betsson slagit börsindex på både ett och tre års sikt är ingen slump. De har alla avkastning på eget kapital som överstiger 20 procent och de har fortsatt relativt goda utsikter.

Aktierna kommer inte att slå börsindex varje år, men i ett tidsperspektiv på fem till tio år är chanserna goda att bolagen fortsätter att leverera. Även om det kanske inte är bästa köplägena nu efter de senaste årens uppgångar borde aktierna förr eller senare hänga med bolagens prestationer uppåt.

För bra för att vara sant? Nej, det är en rimlig bedömning.