Fonder Under årets sista månad köpte fondspararna framför allt på sig globalfonder medan råvaror och obligationer fick kalla handen. Det visar månadsstatistik från nätmäklarna Avanza och Nordnet. 

Det av allt att döma värsta börsåret sedan 2018 går mot sitt slut, konstaterar Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar till kundernas köp- och säljstatistik för december.

När två handelsdagar – torsdagen inräknad – återstår av 2022 uppgår fallet på Stockholmsbörsen till 22 procent, inklusive utdelningar. Men den svenska aktiemarknaden står trots allt 16 procent högre jämfört med den lägsta noteringen för året i oktober, påpekar Nicklas Andersson. 

– Det faktum att det snart gått tre månader sedan vi passerade årslägsta ser dock ut att ha påverkat fondspararnas riskvilja och de favoriserar globala aktiefonder för andra månaden i rad, säger han i en kommentar. 

Utöver globala aktier köpte Avanzas kunder även på sig fonder inriktade på den svenska marknaden och investmentbolag (se tabeller längre ned). 

– Det är tydligt att fondspararna ser fram emot ett ljusare 2023. Även om vi realekonomiskt ser ut att gå mot ett utmanande år så bör vi komma ihåg att börsen är framåtblickande, något även fondspararna ser ut att vara, kommenterar Nicklas Andersson, och tillägger:

– Räntefonder och blandfonder lyser med sin frånvaro på listan över mest köpta fonder, vilket är första gången sedan mars. 

Även hos Nordnet tar globalfonder plats i köptoppen. 

– Liksom i november söker man en bred exponering mot globala aktiemarknader. Det är dock viktigt att komma ihåg att i många globala indexfonder uppgår andelen USA till upp emot 70 procent. I ljuset av det kan en globalfond nästan ses som ett alternativ till en USA-fond – och båda är boostade av en stark dollar, säger bolagets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Amerikanska korträntefonder var den mest sålda fondkategorin hos Avanza i december.

– Marknaden förväntar sig nu att vi närmar oss räntetoppen samtidigt som stigande recessionsoro fått fler att tro på en kursändring för Federal Reserve, mot mjukare penningpolitik. Det har fått dollarn att försvagas senaste tiden, säger Nicklas Andersson i en kommentar, och tillägger:

– Försvagningen mot svenska kronan uppgår nu till 9 procent. Eftersom många fondsparare använder korträntefonder (USD) som en proxy för att få en valutaexponering, vittnar detta troligtvis om att de tror på ytterligare dollarförsvagning mot kronan.

Förutom korta obligationsfonder ratade spararna hos både Nordnet och Avanza fonder inriktade råvaror och energi.

– Det tycks trots allt finnas en tro på att uppgången i energifonderna är klar för den här gången, och man vill hellre välja annat för att positionera sig inför 2023. Vi ser exempelvis en teknikfond i köptoppen, vilket inte hört till vanligheterna under 2022, kommenterar Frida Bratt på Nordnet. 

Tabell 1: Mest köpta och sålda fonderna hos Nordnet i december. 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Global Index BGF World Energy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index SEB Korträntefond
Öhman Emerging Markets Investerum Basic Value
Swedbank Robur Access Asien SEB Asset Selection
Öhman Global JPM Emerging Middle East Equity
Swedbank Robur Ny Teknik DNB Global Indeks
Spiltan Globalfond Investmentbolag Lynx Dynamic
Storebrand Global All Countries DNB Teknologi
Storebrand USA Thematica – Future Mobility


Tabell 2:
Mest köpta och sålda fonderna hos Avanza i december. 

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Korträntefonder (USD)
Sverigefonder Råvarufonder
Investmentbolagsfonder Latinamerikafonder
Turkietfonder Afrika och Mellanösternfonder
Europafonder Företagsobligationsfonder