Fonder Oktober startade illavarslande för börsen, men efter en stark återhämtning går den svenska aktiemarknaden mot en rejäl uppgång. Under månaden passade Avanzas och Nordnets kunde på att stuva om i sina fondportföljer. Däremot gör nätmäklarna olika tolkningar om hur småspararna tacklar marknadsläget. 

Stockholmsbörsens avkastningsindex, OMXSGI, noterade ett nytt årslägsta i början på oktober, men har efter det stått för en stark återhämtning. Indexet går mot en uppgång på runt 7 procent den här månaden, skriver Avanza i samband med att nätmäklaren presenterar fondstatistik för oktober.

– Fondspararna drar dock fortsatt ned på risken genom att ta hem vinsten i globalfonder och stuva om mot blandfonder. Dessa attraherar var tredje köpkrona under månaden, fortsätter sedan Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i en kommentar.

Vid sidan av blandfonder och globalfonder toppar amerikanska obligationsfonder och hedgefonder köplistan hos Avanza (se fullständig lista längre ned).

– Den röda tråden på köplistan är nästan bländande och stavas riskaversion, säger Nicklas Andersson vidare i en kommentar. 

Nordnet drar en annan slutsats, att uppgången i oktober ”fick spararna att vädra morgonluft”.

– Fondspararna väljer att köpa investmentbolag och tillväxtmarknader i oktober, säger nätmäklarens sparekonom Frida Bratt i en kommentar. 

Hon tillägger att antalet ägare av aktiefonder hos Nordnet återigen ökade efter att ha minskat i september. Den mest nettoköpta fonden är ”Spiltans Aktiefond Investmentbolag”, skriver bolaget. 

Förutom redan nämnda tillväxtmarknadsfonder tar en småbolagsfond plats på Nordnets topplista.

– Tillväxtmarknaderna spretar. En anledning till att de gått dåligt är Kina, som uppvisar en ökad politisk risk för varje dag som går. Å andra sidan fortsätter marknader som Brasilien och Turkiet att gå bra. Oavsett vill spararna ha tillväxtmarknadsfonderna som en byggsten i portföljen i det här läget, kommenterar Frida Bratt.

På säljlistan finns i sin tur en rad fonder inriktade på förnybar energi, som haft en tung utveckling senaste tiden, vilket Privata Affärer rapporterat om. 

Även hos Avanza är ”gröna energifonder” bland de mest sålda, tillsammans med teknikfonder och globalfonder. 

– Fondspararna fortsätter att dra ned på risken, vilket inte är konstigt. Oktober bjöd på nytt årslägsta för tredje gången i år, det prövar naturligtvis tålamodet. Sedan dess har temperaturen på börsen gradvis ökat, delvis tack vare sjunkande långränta i USA liksom försvagad dollar och en hyfsad rapportsäsong, säger Nicklas Andersson i en kommentar. 

– Globalfonder har favoriserats varje månad det senaste halvåret, men återfinns nu på säljtoppen. Det är ett intressant trendskifte. Globalfonder ger stor exponering mot amerikanska börsen, och dollarn, vilket varit helt rätt i år, tillägger han. 

Men sedan slutet på september har kronan stärkts med över 5 procent mot dollarn och Nicklas Andersson uppger att han imponeras över fondspararnas tajming.

Tabell 1: Mest köpta respektive sålda fonderna i oktober hos Avanza. Källa: Avanza

Mest köpta Mest sålda
Blandfonder Gröna energifonder
Obligationsfonder (USD) Teknikfonder
Hedgefonder Obligationsfonder (SEK)
Turkietfonder Globalfonder
Läkemedelsfonder Asienfonder


Tabell 2:
Mest köpta respektive sålda fonderna i oktober hos Nordnet. Källa: Nordnet

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Global Indexnära Investerum Basic Value
Öhman Emerging Markets Carnegie Strategifond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Öhman Obligationsfond
Öhman Global BNP Paribas Environmental Abs Ret Thematic Eq
Swedbank Robur Access Asien Luxemburg Selection Active Solar
Swedbank Robur Ny Teknik DWS Invest Global Infrastructure
Spiltan Räntefond Sverige Vontobel Commodity
Spiltan Globalfond Investmentbolag Alcur Grow
AMF Aktiefond Småbolag Nordea Småbolagsfond Norden