Fondspararna dumpade fonder med fokus på hållbar energi och köpte i stället bredare Sverigefonder och globalfonder under mars. Det visar statistik från de stora nätmäklarna.

– Stockholmsbörsen har gynnats av de senaste månadernas rotation mot verkstad och bank, som vi har gott om här. Faktum är att storbolagsindex redan gett 15 procents avkastning i år. Även om det, mot bakgrund av det senaste årets uppgångar, kan tyckas blygsamt så är det faktiskt två genomsnittliga årsavkastningar historiskt sett, konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

– Stockholmsbörsen har stigit närmare 9 procent under mars vilket gör att den både ser ut att bli årets starkaste börsmånad hittills likväl som bästa marsmånaden på över 30 år. Rotationen från tillväxtbolag till värdebolag intensifierades under månaden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Sverigefonder och globalfonder lockade spararna under mars. Även tillväxtmarknader hamnade högt upp på köplistan.

– Under fjolåret var det nischfonder som ofta tillhörde favoriterna men nu ser vi att privatspararna målar breda penseldrag. De flesta fondportföljerna med en god riskspridning innehåller exponering mot Sverige, världen och tillväxtmarknader. Det är tydligt att privatspararna positionerar sig mot en bred återhämtning, säger Nicklas Andersson på Nordnet.

Men när det gäller tillväxtmarknader finns ett tydligt undantag – Kina. På Nordnets säljlista finns bland annat en Kinafond.

– Kinafonder har haft det tufft den senaste tiden, där techfrossan i USA smittat av sig på kinesiska teknikbolag. Men framför allt finns en oro för tillbakadragande av coronarelaterade stimulanser, eftersom landet ju ligger långt fram i återhämtningen, säger Frida Bratt.

Säljlistan toppas dock av fonder med fokus på hållbar energi.

–  Hållbar energi har varit extremt populärt men nu har vinden vänt, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt och fortsätter:

– Vi har en enorm ESG-hajp bakom oss, med värderingar som stigit flera hundra procent i vissa bolag. Men det ligger i sektorns natur att det handlar om förhoppnings- och tillväxtbolag, och det är ju just sådana som tagit stryk den senaste tiden i rotationen mot ”gammelbörs, säger Frida Bratt. 

– Den globala omställningen mot förnybar energi har lockat många privatsparare den senaste tiden. Så till den milda grad att jag pratade om bubblig terräng efter paraboliska uppgångar när jag sammanfattade fondhandeln i januari. Nu ser vi att en av fjolårets vinnarkategori finansierar rotationen mot Sverigefonder. Jag anar att det är en sund ombalansering vi ser, säger Avanzas Nicklas Andersson.

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Handelsbanken Hållbar Energi
Länsförsäkringar Global Indexnära Thematica – Future Mobility
Swedbank Robur Ny Teknik BNP Paribas Energy Transition
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Case Fair Play
Swedbank Robur Access Asien BGF Next Generation Technology
TIN Ny Teknik Carnegie Corporate Bond
SPP Aktiefond Global Franklin Gold & Precious Metals
Spiltan Räntefond Sverige JPM China
SPP Aktiefond USA Gladiator
AMF Aktiefond Småbolag BNP Paribas Energy Transition

 

Mest köpta via Avanza Mest sålda via Avanza
Sverigefonder Gröna energifonder
Globalfonder Teknikfonder
Tillväxtmarknadsfonder Miljöfonder
Nordamerikafonder Fastighetsfonder
Energifonder Ädelmetallsfonder