Fonder I april återvände Nordnets fondsparare till tillväxtmarknaderna, samtidigt som de i stor utsträckning sålde av både tech och fastigheter. Det uppger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Det är börsens återhämtning sedan krigsutbrottet som gjutit visst mod i spararna, menar Frida Bratt. Men det är inte bara Rysslands krig i Ukraina som satt sin prägel på börshumöret i april.

– De massiva nedstängningarna i Kina ökade oron för att flaskhalsar och komponentbrist kommer att vara något att räkna med längre än vad vi trott. Det präglade också rapportperioden, där bolagens kostnader för just råvaror, frakt med mera var i fokus, säger hon.

”Bättre humör”

I stället storköpte fondspararna tillväxtmarknader under månaden.

– Återhämningen har, även om den vacklat, fått fondspararna på lite bättre humör. Att vi inte hittar någon räntefond i köptoppen är ett tecken på det. Istället vågar man investera på tillväxtmarknader för att få exponering mot de brasilianska och sydafrikanska börserna som rivstartat året, säger Frida Bratt.

Men indexföljande tillväxtmarknadsfonder består dock till cirka 30 procent av Kina och efter det ”utmanande året 2021” tror Bratt att många ”hoppas på revansch i år”, även om de just nu massiva nedstängningarna påverkar tillväxten.

”Högre ränteläge sänker fastighet och tech”

Månadens sämsta fonder var teknikfonder och fastighetsfonder, som i hög utsträckning såldes av Nordnets fondsparare under april.

– Vi är obönhörligen på väg mot ett högre ränteläge, och många av de bolag som återfinns i teknikfonder trivs inte i ett sådant. Det gör inte heller flera bolag inom den högt skuldsatta fastighetssektorn, säger Frida Bratt.

Tabeller: De båda tabellerna nedan visar de mest köpta fonderna via Nordnet under april, samt de mest sålda under samma månad:

 

Mest köpta, Nordnet, april Mest sålda, Nordnet, april
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Alcur Select
Länsförsäkringar Global Indexnära TIN Ny Teknik
Öhman Etisk Emerging Markets SEB Likviditetsfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Länsförsäkringar Fastighetsfond
Swedbank Robur Access Asien Gladiator
Öhman Global IKC Fastighetsfond
SPP Aktiefond USA FIRST High Yield
SPP Aktiefond Global Rhenman Healthcare Equity
Spiltan Globalfond Investmentbolag Danske Invest SmŒbolag
DNB Global Indeks Öhman Global Growth
Källa: Nordnet 28 april -22