Fonder Fondspararna hos Nordnet valde att plocka hem vinster i Japan under månaden. Tokyobörsen har lockat många sparare under sommaren och även under början av hösten. I oktober sålde spararna Japanfonderna efter att inflationsoron slagit till även i Japan.

Japan har varit märkvärdigt frånvarande i svenska privatsparares fondportföljer, trots att Japan är den tredje största ekonomin i världen.

– Låg tillväxt, stor statsskuld och åldrande befolkning har gjort landet ointressant, investerare har i Asien hellre blickat mot tillväxten i Kina och Indien. Men när Japan nu får en ny regering så har investerare hoppats på ökade stimulanser för att kickstarta ekonomin – och det fick Tokyobörsen att rusa under sensommaren. Svenska sparare hakade på, många flyttade kapital från Kinafonder, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Men i oktober vände trenden, och spararna sålde av sina innehav i stor utsträckning.

– Tokyobörsen har som de flesta andra börser skakat i oktober, till följd av inflationsoron i kombination med oron för avtagande tillväxt i både Kina och USA. Det fick sparare att på bred front hämta hem uppgångar i Japanfonderna, säger Frida Bratt.

I stället köper privatspararna nu breda Asien- och tillväxtmarknadsfonder.

– Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, Öhman Etisk Emerging Markets och Swedbank Robur Access Asien är fortsatt mycket populära, säger Frida Bratt.

En sektor som åter börjar bli populär bland köparna är Ny teknik, och många sparare har återigen plockat upp gamla favoriter efter att de börjat falla.

– Många resonerar säkerligen som så att den acceleration i ekonomin som återöppnandet gav nu går mot en normalisering, och att den rotation mot cykliskt vi sett under en lång tid därmed möjligen går mot sitt slut. Flera mindre tillväxtaktier har halkat efter rejält i år, säger Frida Bratt.

Tabell: Tabellen nedan visar månadens mest köpta respektive mest sålda fonder hos nätbanken Nordnet:

 

Mest köpta Mest sålda
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Swedbank Robur Japanfond
Lönsförsäkringar Global Indexnära Fidelity India Focus
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Öhman Obligationsfond
Öhman Etisk Emerging Markets Carnegie Strategifond
Swedbank Robur Access Asien JPM Japan Equity
Spiltan Räntefond Sverige Handelsbanken Japan Tema
Swedbank Robur Ny Teknik SEB Bioteknikfond
TIN Ny Teknik Nordea Klimatfond
SPP Aktiefond Global JPM China
Öhman Global HŒllbar East Capital Balkan
Källa: Nordnet, 28 okt -21.