Fonder Förra årets förlorare har gjort en storartad comeback i början av 2023, visar Nordnets sammanställning av de kursmässigt bästa och sämsta fonderna. 

Börserna i USA och Europa har rivstartat det nya året. Bland vinnarna finns Stockholmsbörsen med en uppgång på nära 12 procent. 

Nordnet har tittat närmare på vilka fonder som gått bäst respektive sämst sedan årsskiftet. Gemensamt för många av de fonder som fått en flygande start på 2023 är deras svaga kursfacit under 2022 (se tabell längre ned).

Det har med andra ord varit ”förlorarnas revansch” i år, konstaterar Nordnets sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg på nätmäklarens hemsida. Bland annat rymmer vinnarlistan flera fastighetsfonder. 

”Fastighetsfonder är tillbaka med besked, åtminstone för nu. De trycktes generellt sett ned kraftigt (under 2022, reds. anm.) som en följd av stigande räntor, som i sin tur innebär ökade finansieringskostnader för en sektor som karaktäriseras av hög skuldsättning”, kommenterar Frida Bratt, och tillägger:

”Överlag arbetar många fastighetsbolag nu med att anpassa sig till en ny verklighet med högre räntor.”

Även fonder med inriktning på tillväxtbolag och blockkedjan, en transaktionsteknologi som bland annat används inom kryptovalutor, har också gjort en storartad comeback. 

”Den fond som gått allra bäst sedan årets början på Nordnets plattform är fonden Augmented Reality Fund, som investerar i bolag inom bland annat virtual reality-teknik. Fonden är upp med 28 procent i år”, skriver Frida Bratt.

”Kryptovalutor hade knappast ett trivsamt 2022. Men på senare tid har en återhämtning i exempelvis bitcoin skett, och nu tycks även fonder med exponering mot företag som på olika sätt nyttjar eller verkar inom blockkedjetekniken komma in i värmen igen”, tillägger sparekonomen.

Vidare poängterar Frida Bratt att även bredare teknikfonder haft medvind när marknadsräntorna fallit tillbaka den senaste tiden. 

På förlorarlistan utmärker sig Turkietfonder som rusade kraftigt under fjolåret. 

”Den turkiska börsen gick som tåget under 2022, något som kanske kan tyckas lite underligt med tanke på de stora ekonomiska bekymmer landet brottas med”, skriver Frida Bratt, och fortsätter:

”Men det är just för att undkomma den höga inflationen som turkiska investerare valt att placera pengarna på börsen i Istanbul, vilket tryckte upp kurserna. Nu verkar dock rallyt vara över för denna gång, och som brukligt i Turkietfonder så vänder börsen ned lika snabbt som den gick upp.”

På onsdagsmorgonen handelsstoppades Istanbulbörsen sedan de kraftiga jordbävningarna i landet orsakat stora kursnedgångar, vilket Privata Affärer rapporterat om.

Tabell: Fonderna som gått bäst respektive sämst sedan årsskiftet (utveckling i procent). Källa Nordnet

Vinnarna Förlorarna
Augmented Reality Fund (28%) BNP Paribas Turkey Equity (-12%)
MS INVF US Growth (27%) Nordic Cross Bear (-8%)
MS INVF Global Insight (26%) HSBC GIF Turkey Equity (-6%)
Go Blockchain Fund (25%) Amundi Funds Volatil World (-4%)
SEB Blockchain Economy Exposure (25%) DNB Fund – India Retail (-4%)
MS INVF US Advantage (24%) Jupiter India Select (-4%)
BNP Paribas Energy Transition (23%) Tundra Sustainable Frontier Fund (-4%)
MS INVF Global Opportunity (23%) Lynx Dynamic (-4%)
PLUS Fastigheter Sverige Index (23%) Atlant Protect (-4%)
Thematica Future Mobility (22%) Multicooperation GAM Commodity (-3%)
JPM US Technology (22%) SEB Asset Selection (-3%)
Catella Fastighetsfond (22%) JPM Diversified Risk (-3%)
Fidelity Global Technology (21%) QQM Equity Hedge (-3%)
Länsförsäkringar Fastighetsfond (21%) Nordnet Indeksfond Norge (-3%)
FIRST Nordic Real Estate (20%) Penser Yield (-3%)