Fonden som investerar i barns rättigheter

Publicerad 2015-11-27 09:02

Fonden RobecoSAM Global Child Impact har nu lanserats på den svenska marknaden. Det unika med fonden är att den endast placerar i företag som tar ett långsiktigt ansvar för barns rättigheter och välfärd.

Fonden, som samarbetar med Global Child Forum, investerar i företag som arbetar aktivt för barns rättigheter och välfärd, och samtidigt kan bidra till en avkastning som överträffar MSCI World  index.

RobecoSAM rankar de 3 000 största företagen i världen enligt en Global Child Score, baserat på resultat från en årlig hållbarhetsenkät som företagen svarar på. Resultaten backas upp av bevis, och en kontinuerlig uppföljning av företagens ansvarstagande.

Nordnet är idag den enda plattformen som kommer att erbjuda fonden på den svenska marknaden.

– Global Child Impact är den enda fonden i världen som inkluderar barns rättigheter och välfärd som ett kriterium när de väljer bolag. Fonden kommer att ge våra kunder en unik möjlighet att stötta företag som tar ansvar, samtidigt som de får ett globalt sparande i några av världens mest omsatta bolag.  Många av våra kunder är intresserade av att hitta hållbara investeringar, och det blir ju enklare när RobecoSAM i det här fallet står för researchen, säger Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, i ett pressmeddelande.

Global Child Impact är noterad i euro och klassas som en globalfond. Förvaltningsavgiften är 1,40 procent och eftersom fonden är relativt nystartad saknas långsiktig historik.