Experten: Bästa köpen bland småbolagsfonder

Publicerad 2014-05-20 11:29

Chatt Indecaps fondanalytiker Tobias Kohl delade med sig av favoriter i chatten med Privata Affärers läsare.


Moderator: God förmiddag och välkomna till chatten om fonder. Nu är Tobias Kohl redo att ta sig an era frågor!

Josef: Hej Tobias! Aktiefonder handlas i SEK, EUR, USD. Med tanke på valutarisken – ska man köpa enbart SEK-fonder? Säkrast? Mest fördelaktigt? Tack på förhand för ditt svar!
Tobias Kohl: Hej Josef, Placera i fonder i annan valuta är en god riskspridning. I turbulenta tider tenderar stora valutor som dollar och euro att stärkas vilket begränsar nedgången i aktuell fond.

David: Hej, Sedan Danske invest stängt sina tillväxt fonder har inte jag hittat någon direkt favorit. Vilka tillväxtmarknadsfonder föreslår du? (Du får inte säga skagen 🙂
Tobias Kohl: Hej, jag kan rekommendera Thomas de Saint-Seine som förvaltar RAM Emerging Market. Är en bred tillväxtmarknadsfond som även opererar inom frontier markets med en mycket starkt historisk avkastning sedan starten i mitten av 2009. Investeringsprocessen bygger på en kvantitativ modell där man försöker identifiera market inefficiencies uppdelat på tre strategier. Value Cash Flow, Defensive Dividend, Growth At Reasonable Price. Den kvantitativa processen utgår från ett univers på 30 000 bolag. Första selektionen görs på likviditet samt bolagsstorlek >150Miljoner USD vilket leder till 3500 bolag. Portföljen byggs sedan upp med 40 procent traditionella värde faktorer som stabila kassaflöden, bra balans- och resultaträkningar samt höga utdelningar. 60 procent av portföljen allokerar till tillväxtbolag, där hög förväntad tillväxt och stark momentum prefereras. Vidare är man ute och besöker bolagen och kartlägger en traditionell SWAT-analys men har det inte som krav före en investering. Målsättningen är att maximera informationskvoten samt ha en lägre risk än marknaden. Förvaltaren har följande restriktioner, länder max 35 procent, sektor 10 procent över index, max 2,5 procent i enskilt bolag samt exponeringen utanför jämförelseindex max 33 procent. Förvaltaren försöker bygga en stilneutral portfölj med mellan 200-300 bolag med ett beta på nära 1,0.

mojo: Vad anser du om fonden Catella Nordic Corporate Bond Flex ?
Tobias Kohl: Fredrik Tauson & Magnus Nilsson som managerar fonden har gjort det mycket framgångsrikt. Förvaltarna har även ett flexibelt mandat vilket mandat bör gynna förvaltningen övertid. Risken är dock hög då förvaltarna opererar på hela riskskalan. Andelen High Yield samt icke ratade bolag uppgick vid månadsskiftet till 75 procent.

Togga: Jag undrar om det är dags att gå in i tillväxtmarknader, och i sådana fall vilka regioner? Några tips på bra tillväxtmarknadsfonder? Finns det några prisvärda fonder inom det segmentet, t.ex. indexfonder?
Tobias Kohl: en kraftig uppgång om cirka 15 procent de senaste 6 veckorna på tillväxtmarknaderna är vår bedömning att tillväxtmarknaderna bör ha goda förutsättningar kommande period. Vi baserar de på följande argument: Konjunktur: Den aggregerade BNP tillväxten för tillväxtregionerna ( Latin Amerika, Östeuropa, Asien) ligger fortsatt på relativt höga nivåer, drygt 6 procent. G7 länderna ligger på en BNP tillväxt på 0,5 procent. Den kontinuerligt högre tillväxten på dessa ej utvecklade marknader bedöms addera mervärde övertiden. Vinster/värdering: Bolagens aggregeradevinster på den globala aktiemarknaden uppvisar en relativt svag trend samtidigt som aktiemarknaderna stigit relativt kraftigt hittills under året vilket gör att värderingen smugit sig upp. I ett historiskt perspektiv ligger värderingen (PE-talet) något över ett historiskt genomsnitt. På tillväxtmarknaderna är vinsttrenden densamma men värderingen ligger något under ett historiskt genomsnitt. Förvaltare: Vidare träffar vi som alltid ett stort antal förvaltare som opererar både på den globala aktiemarknaden och på tillväxtmarknaderna. Trenden vi kan identifiera är att allt fler förvaltare finner intressanta undervärderade bolag på tillväxtmarknaderna än tidigare. Tekniskt: Tillväxtmarknaderna har gått betydligt sämre än utvecklade marknader både hittills under året och sedan toppnoteringen 2011. Under det senaste 10 åren har stora avvikelser korrigerats kommande period.

Lasse : Hejsan! Jag har sedan länge Swedbank Roburs fond Småbolag Europa, som inte gör någon människa glad och tänker nu byta bort den till förmån för någon ”högpresterande” svensk Småbolagsfond som inte är en fond-i-fond med dubbla avgifter eller så. Har du något bra tips att komma med, så vore det toppen! Tackar på förhand!
Tobias Kohl: Bland småbolagsfonder skulle jag rekommendera Didner&Gerge småbolag samt PSG Small Cap. Didner & Gerge småbolagsfond är en traditionell sådan i den bemärkelsen att fonden allokerar i huvudsak tillmedelstora bolag men har gjort det framgångsrikt sedan start. PSG Small Cap är ett bra komplement fonden allokerar i huvudsak till små bolag på Stockholmsbörsen och försöker vara aktivister i sin förvaltning och har gjort det framgångsrikt.

Birgitta: Hej, förslag till fonder för ca 20 000 kr till mitt barnbarn på ca 20 års sikt? Birgitta
Tobias Kohl: Hej, jag sparar själv till mina barn som har 20 års placeringshorisont. Jag rekommenderar hög risk då de bör betala sig övertiden. Svenska bolagsfonder som Didner & Gerge småbolagsfond, PSG Small Cap. Även globala småbolagsfonder som William Blair Global Small Cap. Jag har även en stor andel mot tillväxtmarknaderna både småbolagsfonder samt breda. Jag rekommenderar följande tillväxtmarknadsfonder, Vontobel Global Emerging Market, Skagen Kontiki, RAM Emerging Market, Aberdeen Emerging Market Small Cap samt Carnegie WorldWide Asia

Stina: Hej! Synpunkter på hedgefonderna Norron Select R resp Norron Active R, bra riskspridare? Vad står förresten R för? Jag tycker det kan vara en fördel att fonden är dagshandlad, men vad säger expertisen? Annan hedgefond du hellre vill rekommendera? Hälsn Stina
Tobias Kohl: Hej Stina, Jag kan inte dessa fonder i detalj men jag vet att en av dem är relativt börsberoende. Tyvärr är det just så med många daglighandlade hedgefonder att korrelationen till aktiemarknaden är relativt hög. Jag skulle rekommendera en korg av hedgefonder som historiskt uppvisat en relativt låg korrelation till aktiemarknaden: Nordic absolut Return Fund, Tanglin, Excalibur samt Nordkinn Fixed Income Macro Fund R står för Retail förmodar jag

jonas: vad är skillnaderna mellan skagen global/dansk global index förutom priset? vilken är bäst eller kanske 50/50?
Tobias Kohl: Skillnaden är oerhört stor vad det gäller innehav och den historiska utvecklingen. Tittar jag på utvecklingen under 10 år (2004-04-30 till 2014-04-30) har Skagen gått upp 186%, MSCI World Index 70,4% och Danskeinvest Global Index 36,1%. Alla siffror är efter avgifter. Detta är ett tydligt exempel på hur transaktionskostnader och förvaltningsavgift i indexfonder leder till att man övertid får en utveckling som är långt under ett utdelningsjusterat index utan avgifter. Vidare om man tittar sedan starten för Danskeinvest Global Index (2001-04-30till 2014-04-30) är skillnaden än större. Skagen Global är upp 259%, Index 21% och Danske Global Index -9,1%. Mitt val blir självklart Skagen Global trots en betydligt högre förvaltningsavgift.

Anders: Hej! Jag ska placera några hundra tusen om en vecka på några års sikt och jag vill ha en trygg avkastning. Kan Excalibur och någon obligationsfond vara lämpligt. Tacksam om du har konkreta tips.
Tobias Kohl: Hej, absolut Exaclibur är ett bra alternativ. En korg av hedgefonder samt företagsobligationer skulle jag själv valt. Bummers Multi-Startegy, Lannebo Corporate Bond samt SPP Företagsobligationsfond.

Johan: Hej! Jag är snart 32 år gammal och sparar sedan jag fyllt 30 till min stora dröm, en riktig sportbil. Målet är att köpa den när jag fyller 40 år, då ska jag ha 500 000 kr. Detta innebär att jag sparar 50 000 kr om året och vill ha i relativt säkra fonder då jag känner att aktiefonder är lite för riskabelt. Hittills har jag fördelat pengarna i brummer multi strategy 2XL, atlant Explora och Catella Hedgefond. Bör jag göra ändringar eller komplettera med något annat?
Tobias Kohl: Hej, Det är mycket bra förvaltar som du valt. Både Explora och Catella Hedge opererar på aktiemarknaden vilket gör att korrelationen är relativt hög. Bland upp portföljen med ett par hedgefonder som har en lägre korrelation så som Nordic absolut Return Fund, Tanglin, Excalibur samt Nordkinn Fixed Income Macro Fund.

Moderator: Klockan har passerat 11 och vi rundar av chatten. Tack till Tobias och alla som deltagit!