Aktietips Telia tar plats bland Swedbanks favoriter i it- och telekomsektorn. Bolaget ersätter telekomjätten Ericsson som får lämna listan. 

Swedbanks sektorfavoriter består av de aktier inom sju olika branscher som storbanken anser har bäst förutsättningar att utvecklas väl i den rådande marknadsmiljön. Placeringshorisonten uppgår till tolv månader och listan uppdateras normalt varannan vecka, enligt storbanken. 

I den senaste uppdateringen ersätts telekomjätten Ericsson av Telia, som har drygt 460 000 aktieägare, i listan över Swedbanks favoriter i it- och telekomsektorn, rapporterar storbankens placeringssajt Aktiellt.

Analyshuset Kepler Cheuvreux, som ansvarar för Swedbanks aktieanalyser, skriver i en kommentar om Telia att dess kostnadsbesparingsprogram kommer leda till att bolaget kan uppvisa ”en god vinsttillväxt” under 2022 och 2023. 

Den omställning som Telia nu genomför stärker bolagets kassaflöden och Kepler Cheuvreux ser därför ett behov av ”betydande extrautdelningar under kommande år”. Analyshuset konstaterar vidare att Telia lanserat ett återköpsprogram för att skifta ut nettointäkterna från försäljningen av mastverksamheten på 5,4 miljarder kronor till aktieägarna, vilket motsvarar runt 3,3 procent av bolagets marknadsvärde.

”Utifrån den stabilitet som Telia har i sin intjäning, de gradvisa effekter som erhålls från den omställning som nu sker av bolaget, samt utifrån den mycket höga kapitalåterföringen till aktieägarna finner vi att Telia i rådande marknadsmiljö är ett attraktivt val i sektorn Telekom/IT”, går det att läsa vidare i analysen.