Flytt kan höja din pension – så kollar du om det är möjligt

Publicerad 2015-10-23 12:41

Pension Genom att flytta ditt pensionskapital till en aktör som har lägre avgifter kan du i bästa fall höja din pension med hundratusentals kronor. Det första du bör göra är att ta reda på vilka avgifter du betalar idag och jämföra dem med alternativen, något som jämförelsesiten Pensiono.se gjort till sin affärsidé. 

Innan flytträtten infördes 2007 så var konkurrensen på pensionsmarknaden obefintligt. En kund som var missnöjd med avkastning eller avgifter kunde inte göra något alls utan fick snällt vara kvar som kund.

– Situationen innan lagstiftad flytträtt infördes var rätt absurd. Försäkringsbolagen kunde ta ut vilka avgifter de ville och du som kund hade ingen möjlighet att rösta med fötterna och flytta dina pengar därifrån. Det kan jämföras med att du tecknar ett mobiltelefonabonnemang med livslång bindningstid, säger Mattias Fellenius, vd på pensionsjämförelsesiten Pensiono.se.

Men 2007 infördes lagstiftad fri flytträtt. Dock inte på alla pensionsförsäkringar utan endast de som tecknades efter 2007. För försäkringar tecknade innan 2007 är det fortfarande upp till respektive pensionsbolag att bestämma om flytträtt gäller eller inte.

– Många pensionsbolag anser att de inte vill tvinga sina kunder att vara kunder hos dem. De vill att kunden skall vara kvar på grund av att bolaget erbjuder bra produkter och tjänster. Dessa bolag har fri flytträtt på alla sina försäkringar. Det finns dock andra pensionsbolag som istället för att erbjuda bra prisvärda produkter istället låser in sina kunder och inte tillåter flytträtt, säger Mattias Fellenius.

Han lyfter fram flera fördelar med att utnyttja flytträtten. Har man idag en försäkring med höga avgifter kan man i bästa fall få hundratusentals kr mer i pension bara genom att flytta pengarna till en försäkring med låga eller inga avgifter alls.

En annan fördel är att man kan få bättre kontroll på sitt sparande genom att slå ihop flera försäkringar där kapital inte längre strömmar in.

I och med att avdragsrätten försvinner blir det än viktigare att se till att pengarna ligger i en bra och billig pensionsförsäkring eftersom inga nya pengar sätts in. Risken är annars att avgifterna urholkar kapitalet.

– Börja med att ta reda på var du har pensionspengar och vilka försäkringsavgifter du betalar idag. Jämför sedan med övriga pensionsbolag. I snitt betalar en privat pensionssparare 0,96 procent per år i försäkringsavgift. En avgift som är alldeles för hög, säger Mattias Fellenius.

Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se