Obligationer Den amerikanska marknaden för räntepapper med låg kreditvärdighet – så kallade skräpobligationer – noterades med den största ägarflykten på över ett år i november, sedan spridningen av covid-mutationen omikron satt skräck i marknader med högrisktillgångar, rapporterar Financial Times.

Händelseutvecklingen beskrivs som en av de hittills tydligaste indikationerna på att den nya virusvarianten har lett till ett skifte bort från aktier och andra högriskinnehav, som allmänt anses vara mer känsliga för de störningar globalekonomin kan drabbas av om omikron-mutationen visar sig leda till nya karantäner.

I obligationsmarknaden tycks investerare ha agerat utifrån uppfattningen att särskilt företag med låg kreditvärdighet i större utsträckning kommer få svårt att återbetala sina skulder och ett index över högränteobligationer sammanställt av Ice Data Services visade en nedgång med strax över 1 procent i november.

Det är blott den andra månaden för året med negativ avkastning för den så kallade ”high-yield”-kategorin och den svagaste utvecklingen sedan i september i fjol.

Säljaktiviteten var som högst i den del av marknaden där de lägst rankade – alltså de mest riskfyllda – obligationerna hittades. Det är obligationer med kreditbetyget CCC. Dessa avkastade -1,4 procent, vilket reflekterar en oro över att eran där högriskbolag med låg kreditvärdighet haft snabb och riklig tillgång till lån att finansiera verksamheten med. Åtstramande penningpolitik kombinerat med social distansering bådar illa för just den typen av bolag, skriver tidningen.

Investerarna har dock inte bara oroat sig för omikron under november, virusmutationen började inte rapporteras förrän i slutet av månaden. Dessförinnan hade den höga inflationen och inbromsande tillväxt lett till att allt tätare uppmaningar riktades mot Federal Reserve om att snabbare än väntat sänka takten i programmet för obligationsstödköp, de så kallade kvantitativa lättnaderna, som handlas till ett värde av 120 miljarder dollar per månad.

Stödköpsprogrammet berördes också av Fed-chefen Jerome Powell på tisdagen, då han i ett tal nämnde att centralbanken kan komma att slå av på köptakten tidigare än vad som aviserats.