FLYG: STORBRITANNIEN KAN AVSKAFFA VÄTSKEBEGRÄNSNING 2024

2022-11-24 08:53:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flygplatsernas skärpta regler om vätskor och bärbara datorer i handbagage kan komma att avskaffas i Storbritannien från 2024.

Det rapporterar Guardian.

Bestämmelserna infördes i hela Europa 2006 som ett svar på terrorattacker som utförts åren dessförinnan och innebär bland annat att behållare innehållande vätskor eller krämer får innehålla högst 100 ml, och måste placeras i genomskinliga påsar som visas upp vid säkerhetskontrollen. Dessutom måste exempelvis bärbara datorer ofta scannas separat utanför handbagaget.

Det kan det bli ändring på åtminstone i Storbritannien, med hjälp av nya 3D-scanners som ska införas. Den brittiska regeringen överväger enligt BBC att inom två år rulla ut tekniken, som liknas vid CT-scanners som används på sjukhus.

Enligt Times har de större brittiska flygplatserna fått en tidsfrist fram till mitten av 2024 att införa mer avancerade scanners. Ministrar har genomfört en översyn av förändringarna och ett formellt tillkännagivande väntas under de kommande veckorna.

Passagerare som inte tagit upp berörda föremål ur handbagaget eller som reser med alltför stora vätske- eller krämbehållare är enligt flygplatserna den enskilt största orsaken till förseningar vid säkerhetskontrollerna. Med den nya tekniken kan personalen i stället zooma in på föremål inuti väskor och även rotera bilderna för att kunna se bättre.Direkt-SE