Aktier Ryanairs vd Michael O'Leary förutspådde nyligen att flygbranschens återhämtning kommer att vara beroende av att biljetter säljs till reapris. Han ser ut att få rätt enligt data från Airbusägda analysföretaget Skytra, skriver Reuters.

Priserna på flygbiljetter har fallit med hela 30 procent sedan nyår i Nordamerika och Europa, visar Skytras data. Siffrorna visar att flygpriserna i Asien har varit på nedgång sedan i februari, följt av en brantare nedgång i USA och Europa under mars. Skälet är att flygbolagen kapar priserna på de fåtaliga flygningar som fortfarande genomförs.

”När covid-19-krisen fick fäste såg vi priserna minska på de flesta marknader, då all resterande kapacitet säljs billigare. /…/ Medan marknaden i Asien-Stillahavsområdet verkar ha bottnat omkring 15 procent lägre än förväntat för perioden, ser vi att trenden i Nordamerika och Europa fortsätter med priserna ned 30 respektive 25 procent”, skriver Skytra i en rapport.

Bland ljusglimtarna för branschen noteras att framtida bokningar visar mindre förbättringar för resor i maj mellan Asien och Europa eller Nordamerika, samt positiva bokningar för inrikesresor i USA till vintern. Trots förbättringarna är bokningarna dock 75 procent under samma tid i fjol.