Analyser Flera analyshus har sänkt sina riktkurser för Electrolux efter den bokslutsrapport som på torsdagen fick aktien att falla drygt 9 procent.

DNB behåller rekommendationen behåll, men sänker riktkursen från 160 till 140 kronor. Trots att Electrolux hade lämnat preliminära siffror för fjärde kvartalets rörelseresultat lyckades bolaget överraska marknaden genom att ge utsikter för 2023 som var en besvikelse, konstaterar DNB.

Banken räknar nu med att Electrolux går med förlust i det första halvåret 2023, innan en återhämtning av resultatet tar fart. Risken för mer intensiva reor och rabatter under andra halvåret är dock stor vilket innebär att visibiliteten vad gäller resultatet blir svag.

Carnegie sänker sin rekommendation för Electrolux till behåll från tidigare köp och drar samtidigt ned riktkursen från 175 kronor till 150. Förtroendet är borta, konstaterar investmentbanken och tillägger att bolagets guidning för 2023 var en besvikelse. Estimaten för 2023 dras ned kraftigt för att spegla en fortsatt svag Nordamerikaverksamhet, negativa externa faktorer i guidningen och högre finansiella kostnader.

Nordea har fortsatt rekommendationen behåll för aktien och riktkursen 160 kronor. Banken ser fortfarande ett långsiktigt värde i aktien, men också hög osäkerhet vad gäller volymer och marginaler på kort och medellång sikt.

Som en konsekvens av ledningens försiktiga kommentarer om utsikterna sänker Nordea sina estimat för det justerade rörelseresultatet 2023-2025 med mellan 2 och 7 procent. Nordea tror att Electrolux volymer i år kommer att gå ned med 7 procent jämfört med föregående år.

Credit Suisse justerar ned riktkursen från 178 kronor till 170 men behåller rekommendationen outperform. Den positiva effekten för Electrolux av reverserad råvaruinflation är mindre än väntat och andra typer av inflation tillkommer, konstaterar banken. Den positiva effekten av billigare råmaterial är dock sannolikt mest en tidsfråga tror Credit Suisse, som också lugnas av att vitvarubolaget tror på en stabilisering under andra halvåret 2023.

Danske Bank behåller rekommendationen köp för aktien och riktkursen 207 kronor, med motiveringen att man tror att en återhämtning för resultaten ligger i korten.

”Uppenbarligen har inflationen tillsammans med kundernas tveksamhet fördröjt återhämtningen med ett kvartal eller två, men vi är övertygade om att detta är ett företag med en rörelsemarginal på 6 procent eller mer”, skriver Danske.

På fredagsförmiddagen har Electrolux fortsatt att backa på Stockholmsbörsen. Klockan 10.40 var nedgången 3,5 procent till 129:06 kronor.