Fler tror på stigande bopriser

Publicerad 2019-07-08 10:03

Bostad Allt fler svenskar tror på stigande bostadspriser. Det visar SEB:s boprisindikator.

Villapriserna steg med tre procent det andra kvartalet, enligt SCB. Och bostadsrättspriserna med lika mycket under det senaste året, enligt svensk Mäklarstatistik. Statistik som både Privata Affärer och andra medier rapporterat om.

Prisökningar som får fler att tro på fortsatt uppgång. Enligt SEB:s senaste boprisindikator som bygger på 1 000 intervjuer tror 56 procent av de tillfrågade på högre bostadspriser det närmaste året. Det är en ökning med fem procentenheter mot föregående månad.

Andelen som tror på fallande priser har minskat med 3 procentenheter och till 16 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på samma nivå som förra månaden, 20 procent.

Prisoptimismen gör att boprisindikatorn – skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser – är den högsta på över ett år.

– Det är en kraftfull återhämtning vi ser i hushållens förtroende för bostadsmarknaden. Sedan årsskiftet är uppgången 40 enheter och det är nu mer än tre gånger så många som tror på stigande priser än som tror på sjunkande. Hushållens stigande prisförväntningar, tillsammans med den senaste tidens försäljningsstatistik, indikerar en relativt stabil bostadsmarknad den närmaste tiden, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Prisindikatorn visar också att:

Färre har enbart rörlig boränta.Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån svarar 6 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en nedgång med en procentenhet från förra månaden. Andelen som säger att de idag har en kombination av fast och rörlig ränta på sina bostadslån ligger på 21 procent jämfört med föregående månads 22 procent. De som enbart har rörlig ränta minskar med en procentenhet och ligger på 25 procent jämfört med förra månaden medan de med fast ränta ökar med två procentenheter till 18 procent.

Reporäntan väntas ligga på 0,06 procent. På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens reporänta om ett år svarar de i genomsnitt att reporäntan kommer att ligga på 0,06 procent. Det är betydligt lägre jämfört med föregående månads 0,12 procent.

–Det mesta tyder på en fortsatt mjuk penningpolitik och hushållen justerar nu ner sina förväntningar till en nivå som närmar sig både Riksbankens och experternas. Riksbanken menar att nästa räntehöjning kommer i slutet av det här året eller i början av nästa. Många bedömare tror dock att det kan dröja ännu längre och det kan därmed mycket väl vara så att även hushållens nedjusterade prognos visar sig vara alltför hög, säger Jens Magnusson.

SEB:s Boprisindikator
Januari 0
Februari 13
Mars 13
April 18
Maj 27
Juni 32
Juli 40

Siffran anger skillnaden mellan andelen(procent) som tror på stigande bopriser och andelen som tror på fallande priser det kommande året.

Bostad
Fler tror på stigande bopriser
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Aktieråd
Råd: Oenighet om Hexagon
Asien
Tokyobörsen backar
Krönika
Hammarlund: Bli inte blåst på räntan
Fonder
Pensionssparare väljer räntefonder
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadspriser
Bostadsrättspriser ökar mest i Malmö
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Swedbank tror på Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktieråd
Råd: Köp Nordea sälj JM
Foto: AP/TT
Wall Street
Jobbrapport sänkte New York
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Konsumentskydd
Polisanmäls för oseriös telefonförsäljning
Börsen
Storbankerna steg på nedåtgående börs
Foto: Janerik Henriksson/TT
Delårsrapport
Uppåt för Industrivärden
Foto: istockphoto
Försäkringar
Så försäkrar du dig på semesterresan
Boräntor
Lägst rörlig ränta på Skandiabanken
Bostad
Så hyr du ut ditt fritidshus
Aktier
Swedbanks kunder köpte Ericsson
Bostad
Var tredje pensionär vill bo mindre
Foto: Jonas Ekströmer /TT
Penningpolitik
Stefan Ingves: Därför behåller vi ränteläget
Penningpolitik
Analytikerna om räntebeskedet
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktieråd
Råd: Köp Betsson och sälj Avanza
Foto: Fredrik Sandberg /TT
Rådgivning
FI får många tips om otillåtna aktieråd
Villapriser
Villapriserna stiger
Konsument
Våg av bluff-sms
Börsdirektörer
Börstoppar stora bokslukare
Fonder
Rysslandsfonder bäst i år
Bostad
Byt bostad och pendla - spara tusenlappar