Fler söker och får skuldsanering

Publicerad 2010-07-21 13:55

En ny undersökning från Kronofogden visar att de allra flesta som söker skuldsanering, nästan 8 av 10, får sin ansökan om skuldsanering beviljad.

Fler söker skuldsanering. Efter tre år av ungefär samma antal ansökningar steg antalet ansökningar under första halvåret med 25 procent jämfört med motsvarande period 2009. Kronofogdens prognos visar på över 8 000 ansökningar för hela året. De senaste åren har siffran legat på mellan 6 500 – 7 000 ansökningar.

– Jag är inte förvånad över utvecklingen. Det finns ingenting i omvärlden som tyder på att en avmattning kommer att ske. Det finns fortfarande många som har behov av en skuldsanering, men som av olika skäl inte har sökt, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef på Kronofogdens skuldsaneringsverksamhet. Kanske är det så att många skuldsatta förstått att kraven för att få skuldsanering inte är oöverstigliga.

Förr året infördes nämligen ny praxis för skuldsanering, vilket gjort att åtta av tio som ansöker får skuldsanering. Tidigare var samma siffra sex av tio.

Skuldsanering är också positivt för långivarna. I de allra flesta skuldsaneringarna, nästan i 7 av 10, får fordringsägarna tillbaka en del av sina pengar.

– Det är positivt att vi ser att en skuldsanering får verkliga effekter för de skuldsatta, deras långivare och samhället i stort, säger Anna-Carin Gustafsson Åström. En skuldsanering kan alltså leda till en vinna-vinna situation för alla inblandade. Genom en skuldsanering kan vi på Kronofogden bidra till att återställa balansen mellan långivare och låntagare i samhället.

PRIVATA AFFÄRER