Fler programbolag kan köpas upp

Publicerad 2014-05-07 11:48

Analys Gårdagens uppköpsbud på Readsoft är bara ett i raden av många som lags på svenska programvarubolag de senaste åren. Och fler uppköp kan komma.

De senaste tio åren har flera bolag med många programmerare köpts upp. Bland annat Protect Data, Boss Media, Digital Illusions, Orc Software, Telelogic, Frango, Intentia, IBS och nyligen Cryptzone på First North.

Programvarubolag har ofta en stor del fasta kostnader för utveckling av produkten, men därefter ger ökad försäljning en bra hävstång på vinsten.

Formpipe verkar vara på väg upp sin resultatmässiga och kursmässiga svacka. Dokumenthantering borde tillhöra framtiden, men Formpipes lite svajiga vinsthistorik oroar. Under första kvartalet i år steg försäljningen 18 procent till 79 miljoner och rörelseresultatet lyfte 66 procent till 5,3 miljoner kr.

Formpipe bedömer ändå att de har möjligheter att göra ännu bättre ifrån sig framöver. Aktien handlas till relativt låga 13 gånger analytikergenomsnittets prognos för i år.

Eneas marginaler fortsätter klättra och aktien med den. Program som sitter i basstationer och som gynnas av mobilt IT är även det en framtidsbransch. Första kvartalet innebär svag tillväxt för försäljningen som stannade på 101 miljoner, men den fortsatt förbättrade rörelsemarginalen fick rörelsevinsten att lyfta 29 procent till 18 miljoner kr.

Goda finanser ger hög utdelning och Enea siktar vidare mot målet att ha 20 procents rörelsemarginal. Trots kurslyftet handlas aktien till överkomliga p/e-talet 14 räknat på marknadens prognos för i år.

Både Formpipe och Enea kan inom fem år ha slukats som Readsoft. Med det sagt blir det inget av de flesta uppköpsspekulationer så i första hand ska du titta närmare på aktierna av andra orsaker. Chansen att fler programmerare försvinner från börsen är bara en bonus.