Fler köper hus i SpanienFoto: iStockphoto

Fler köper hus i Spanien

Publicerad 2011-06-15 08:18

Starkare krona och betydligt lägre bostadspriser lockar svenskar att köpa hus i Spanien.

I fjol ökade svenska fastighetsköp i landet med 105 procent jämfört med året före, enligt den spanska regeringens siffror.

Eva Lundqvist, fastighetsmäklare på Mäklarringen, är inte förvånad över statistiken.

– Att priserna har gått ner och att kronan har stärkts gentemot euron har gjort det mer attraktivt. Nu när eurokursen är gynnsam får man väldigt mycket bostad för pengarna, säger hon.

Nyproduktionen av bostäder och antalet osålda hus har minskat kraftigt i Spanien sedan toppåret 2007. Men fortfarande finns det ett överutbud – framför allt vid kusterna. En arbetslöshet på 20 procent, den fortsatt svaga spanska ekonomin och skuldkrisen i eurozonen ökar också osäkerheten kring vart priserna är på väg.

I en Reuters-enkät i april spådde analytiker i snitt på ett prisfall med fem procent på den spanska bostadsmarknaden i år. Daniel Nilsson, chef för Fastighetsbyråns kontor i Spanien, tror på stillastående eller svagt sjunkande priser det närmaste året.

– Vi tror på en ganska stilla utveckling, möjligen några procent nedåt men inte alls den negativa utveckling vi har sett under de gångna åren, säger han.

TT