Noteringar Det kinesiska AI-företaget Horizon Robotics överväger att skifta plats för sin planerade börsnotering från USA till Hongkong. Anledningen är den kinesiska regimens allt hårdare granskning av utlandsnoterade bolag, skriver Bloomberg.

Horizon Robotics, som har Intel bland sina investerare, hade enligt källor siktat på att vid en USA-notering ta in upp emot 1 miljard dollar. Nu uppger nyhetsbyråns källor att man i stället siktar på en Hongkongnotering nästa år.

Flödet av kinesiska bolag som noteras i USA ströps plötsligt i somras sedan den stora nättaxitjänsten Didi Global utsatts för en omfattande kinesisk myndighetsgranskning och förbjöds att registrera nya kunder bara dagar efter att bolaget New York-noterats i slutet av juni. Sedan dess har Peking lagt fram hårdare regler för utlandsnotering och krävt en särskild cybersäkerhetsgranskning för företag som hanterar användardata för mer än en miljon kunder.

Horizon Robotics är en del av en växande marknad för utveckling av avancerad fordonsteknik såsom självkörning, ett område där Kina gärna vill bli en global ledare. Politiska spänningar i kontakterna med USA och amerikanska sanktioner gällande teknik har också skapat ett tryck på att utveckla spjutspetskunnande inom landet.

Förutom Horizon Robotics har även teknikföretaget Pony.ai, verksamt inom självkörande fordon, efter sommaren lagt planerna på en USA-notering på hyllan och i stället valt att skaffa kapital vid sidan av börsen. Podcastbolaget Ximalaya är ytterligare ett som valt bort notering i USA för att i stället gå till Hongkongbörsen.