Fritidshus Var fjärde fritidshus som säljs i Stockholm län säljs billigare än utgångspriset. Det visar färsk statistik från bostadssajten Booli.

De senaste årens kraftiga prisökningar på fritidshus klingar av. I alla fall om man ska tro Boolis statistik för den första veckan i juli (vecka 27).

Enligt statistiken såldes nästan var sjunde fritidshus, 13, 3 procent, under begärt pris. Motsvarande siffra för samma vecka 2021 var 8,2 procent.

Svårast att få utgångspriset har fritidshussäljare i Stockholms län. Där såldes 22,4 procent av husen under utgångsbudet.

–Prissänkningen kan ha flera förklaringar. Dels har utbudet av fritidshus ökat med 11 procent under vecka 27 jämfört med 2021, vilket gör att köparen har fler objekt att välja på. Dels har efterfrågan på fritidshus generellt minskat i takt med att fler har börjat resa utomlands igen. Och i takt med att räntorna och inflationen ökat är det troligen fler som avvaktar med ett fritidsköp till nästa vår, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Även då det blir budgivning är den lugnare i år än 2021, enligt Boolis statistik. I snitt gick budgivningen upp med 11 procent under vecka 27 i år. Motsvarande siffra i fjol var 19,5 procent.

Karin Grundeus är inte förvånad över utvecklingen:

–Det är viktigt att komma ihåg att fritidshusmarknaden var exceptionellt stark under pandemiåren. Att vi ser en nedgång nu är snarare en återgång till hur det såg ut innan pandemin, säger Karin Grundeus.