Fler finansrådgivare anmäls

Publicerad 2020-07-20 05:57

Rådgivning Antalet anmälningar mot licensierade finansrådgivare har ökat. Det visar färska siffror från Swedsecs disciplinnämnd.

Det första halvåret i år har Swedsecs disciplinnämnd beslutat i 40 ärenden. Det är en kraftig ökning mot tidigare år. De senaste åren har antalet ärenden per helår varit 38-50.

Men det betyder inte att finansrådgivarna börjat tumma mer på etiken. Det menar i alla fall Swedsecs vd, Katarina Lidén.

–Vi ser inte det ökade antalet disciplinbeslut som ett tecken på att regelbrotten på finansmarknaden har ökat. Istället verkar det vara en effekt av att arbetet med regelefterlevnad har stärkts så att fler överträdelser upptäcks och anmäls. Det är bra för konsumentskyddet, säger Swedsecs vd, Katarina Lidén.

Främst kommer anmälningarna från licenshavarnas arbetsgivare. De är skyldiga att anmäla till Swedsec om rågivaren begått ett brott eller agerat på ett sätt som gör personen olämplig som rådgivare.

Men även du som konsument kan anmäla till nämnden om du är missnöjd. Swedsec kan även på eget initiativ ta fall till nämnden.

Även om antalet anmälningar har ökat, har inte antalet indragna licenser inte gjort det. Nio av de 40 besluten under det första halvåret 2020 har inneburit återkallade licenser jämfört med 17 av 48 på helåret 2019.

Flera av regelöverträdelserna under 2020 har handlat om licenshavare som av rent privata skäl utfört körningar i sina arbetsgivares interna datasystem. Endast information som behövs för arbetet får sökas i de interna systemen. 

– Efter disciplinnämndens första beslut om otillåtna slagningar förefaller många av våra anslutna företag ha gjort kontroller på området. Det har lett till ett stort antal anmälningar till Swedsec under de senaste åren om just otillåtna slagningar.  Det är viktigt att det får konsekvenser att bryta mot regler. Regelöverträdelser kan få ekonomiska konsekvenser för kunderna och kan också utsätta företagen där licenshavarna arbetar för omfattande risker, säger Katarina Lidén.

Vilken typ av fall har varit upp i Swedsecs disciplinnämnd i år?

Här är några exempel:

  • En aktiemäklare fick en varning för att ha lämnat ut bolagsinformation som inte var känd för marknaden, samtidigt som han själv köpte aktier i det aktuella bolaget. 
  • En rådgivares licens återkallades för att rådgivaren allvarligt brutit mot företagets interna regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
  • En rådgivare fick en varning för att hon fått tillgång till kunders kort och PIN-koder och tog ut pengar åt kunderna från en bankomat.
  • En rådgivare blev av med licensen för att han ansökt om krediter i en anhörigs namn och fört över stora summor från den anhöriges konton till sitt eget konto.
  • En rådgivare fick licensen indragen då hon inte kontrollerat låntagarnas inkomster och kontantinsatsernas ursprung vid handläggningen av bolåneärenden.
  • En rådgivare fick en varning för att inte ha gjort tillräckliga kontroller i samband med utlandsbetalning till ett högriskland.
  • En rådgivare varnades för att ha gjort ett betydande antal otillåtna slagningar på en närstående i företagets interna system.

Fakta Swedsec-licens

Det finns idag ungefär 24 000 Swedseclicensierade finansrådgivare. De arbetar främst på banker, kapitalförvaltare och mäklare. Swedsecs disciplinnämnd, som utses av branschen, har fyra möjligheter till beslut: Fria, erinra, varna eller dra in licensen. Dras licensen in innebär det i praktiken ett yrkesförbud på tre år.

Finansföretag som är anslutna till Swedsec är skyldiga att anmäla rådgivare som anses olämpliga att ha licens. Även kunder har rätt att anmäla rådgivare och Swedsec kan själva ta upp fall till nämnden.

 

Försäkringsförmedlare har en annan typ av rådgivarlicens som administreras av Insuresec.

 

År

Antal beslut av Swedsecs disciplinnämnd

Antal återkallade licenser av disciplinnämnden

1 juli 2020

40

9

2019

48

17

2018

50

14

2017

41

12

2016

38

13

2015

22

4

2014

19

8

2013

14

1

2012

9

2

2011

11

0

Källa: Swedsec

Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken
Aktietips
Fyra heta köptipsOch två aktier du kan vänta med
Aktietips
AFV: Tobii kan bli en kursdubblare
Bank
Nordea nämns i ny penningtvättshärva
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien