Aktier Turkiet har stoppat importen av olja via en pipeline från de kurdiska delarna av Irak. Ett First North-listat oljebolag med verksamhet i regionen rasar på beskedet tillsammans med flera andra sektorkollegor på börserna runt om i Europa.

Under helgen stoppade Turkiet oljeimporterna från de kurdiska delarna av Irak via en pipeline som går till hamnstaden Ceyhan. Beslutet fattades efter att den irakiska sidan vunnit en rättstvist mellan länderna kring nyttjandet av transportledningen, rapporterar norska E24

Beskedet får oljebolag med verksamhet i regionen på fall i måndagshandeln, bland annat kanadensiska Shamaran Petroleum som är noterat på First North-listan i Sverige. Aktien faller nära 11 procent vid 15.45-tiden på måndagen.

Samtidigt rasar norska DNO tvåsiffrigt på Oslobörsen och tunga kursfall drabbar även Londonnoterade Genel Energy och Gulf Keystone, enligt E24.

Teodor Sveen-Nielsen, branschanalytiker på Sparebank 1, tror dock att stoppet blir tillfälligt.

– Även om inget är säkert är vårt huvudscenario att exporten kommer igång igen inom några dagar, skriver han i en analys på måndagen, skriver E24. 

Dagligen flödar omkring 400 000 fat olja genom transportledningen. Turkiets importstopp har däremot inte fått några större effekter på oljepriserna, vilket signalerar att marknaden inte räknar med något längre uppehåll, påpekar Teodor Sveen-Nielsen i analysen.

– Men om oljeexporten inte kommer igång inom kort tror vi att oljebolagen i den kurdiska regionen som påverkas av pipelinen kommer att minska sina investeringar avsevärt, skriver han vidare, enligt E24.

Sparebank 1 tror att norska DNO kommer att utvecklas svagt på börsen de närmaste dagarna och bedömer att kursen kan falla uppemot 15 procent. Främst på grund av ”rädslan för ett utdraget” stopp, men också för att händelsen sätter fingret på den ”regionala risken” med verksamheten. 

Samtidigt utgör de stora kursfallen ett bra köpläge, enligt analytikern.

– För aktierna som är ned mer än 10 procent i dag skulle vi hävda att detta ger möjlighet att köpa, skriver Teodor Sveen-Nielsen i analysen.