Aktie En potentiell stängning av det ryska luftrummet i kölvattnet av kriget i Ukraina, skulle få en avsevärd finansiell påverkan på Finnair, skriver det finländska flygbolaget i ett pressmeddelande.

Finnair drar tillbaka finansiella prognoser på grund av händelseutvecklingen och förbereder verksamheten för en situation som består över längre tid, skriver flygbolaget.

”Stängning av ryskt luftrum skulle i hög grad påverka flygtrafiken mellan Europa och Asien, vilken spelar en viktig roll i Finnairs ruttnätverk. De negativa finansiella konsekvenserna för Finnair kommer bli särskilt kännbara om situationen förlängs, varför bolaget nu drar tillbaka guidningen för förta kvartalet 2022 och den operationella miljön under andra halvåret 2022”, skriver Finnair.

Samtidigt ger Finnair genom ett uttalande av vd Topi Manner sitt stöd för EU:s beslut om att stänga majoriteten av det europeiska flygrummet för ryska plan som ett svar på det ryska anfallet mot Ukraina.

Påverkan blir dock stor på Finnair, konstaterar vd.

”Att runda det ryska luftrummet förlänger flygtider till Asien avsevärt och därför blir de flesta av våra passagerar- och fraktflyg till Asien ekonomiskt ohållbara och icke-konkurrensmässiga”, säger Topi Manner.